16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 April 2012 08:08

KBZ ipak dobija austrijski kredit

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Senka Balorda i direktor Kantonalne bolnice „Zenica“ Ibrahim Šišić izjavili su nakon sastanka s predstavnikom Ambasade Austrije u BiH Sigmundom Nemetijem i kompanije za medicinsku opremu „Odelga“ iz Austrije Herbertom Untersteinerom, da bi ugovor o kriditnom zaduženju s vladom Austrije, za opremanje operacionog i energetskog bloka Kantonalne bolnice Zenica trebao biti potpisan 9. maja. Vlada, a zatim i Skupština Zeničko-dobojskog kantona 2006. godine donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod vlade Austrije u iznosu od 14,5 miliona eura.

 

„Kako je ovo nova Vlada ZDK, a i bolnica je dobila novog direktora tražili smo mišljenje Kantonalnog pravobranilaštva, da bi prije potpisivanja ugovora svi poslovi bili transparentni i zakoniti. Vlada je formirala Radnu grupu koja će izvršiti reviziju spiska potrebne opreme“, izjavila je ministrica Balorda.

Za izgradnju novih objekata u kojim bi bili smješteni operacioni i energetski blokovi potrebno je oko 11,5 miliona KM, o čemu su razgovori vođeni s Razvojnom bankom FBiH.

Herbert Untersteiner, predstavnik kompanije „Odelga“, podsjetio je da je ova kompanija bila angažirana i na opremanju mostarske bolnice.