28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 April 2012 03:31

Zbrinjavanje infektivnog otpada

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša i Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona do kraja ovog mjeseca planiraju objaviti javni poziv za dobavljača opreme za implementaciju projekta „Zbrinjavanje infektivnog otpada iz zdravstvene djelatnosti na području ZDK-a“. Sredstva za implementaciju projekta od 1,1 milion KM osigurana su iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

„Projektna dokumentacija i idejna rješenja već su spremna. Sredstva će biti utrošena za kupovinu opreme koja će biti postavljena u Kantonalnoj bolnici Zenica, Općoj bolnici Tešanj, te u domovima zdravlja u Zavidovićima i Visoko. Oprema će biti takva da tretira razgradnju infektivnog otpada u mjeri u kojoj on može biti odlagan na postojećoj sanitarnoj deponiji Mošćanica. U svakom slučaju to neće biti spalionica“, izjavio je Raif Seferović, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša ZDK-a.

Kako je objasnila Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK-a, infektivni otpad iz zdravstvenih ustanova s područja ovog kantona godinama se vozi u bolnice u Sarajevu u Doboju, za što se izdvajaju značajna sredstva.

„Realizacijom ovog projekta osim uštede budžetskih sredstava postiće se značajan napredak u zaštiti okoliša i sprječavanju širenja zaraznih bolesti“, izjavila je Balorda.

Za petak je u Ministarstvu zdravstva ZDK-a zakazan sastanak predstavnika svih zdravstvenih ustanova s područja Zeničko-dobojskog kantona čiji je cilj upoznavanje o projektu koji bi trebao biti implementiran do kraja godine.