28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Decembar 2014 01:43

Odluke Vlade ZDK

Na prijedlog Ministarstva finansija, na sjednici Vlade Kantona (četvrtak,11.12.) donesena je Odluka o privremenom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2015. godine.

 

Naime, Ministarstvo finansija je u postupku donošenja budžeta za 2015. godinu provelo aktivnosti na izradi Nacrta Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu. No, imajući u vidu da je ovaj dokument u procesu usvajanja na Vladi Kantona i uvažavajući činjenicu da je potrebno ostaviti vrijeme za javnu raspravu o budžetu, Ministarstvo finansija predložilo je na današnjoj sjednici donošenje Odluke o privremenom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona.Ova Odluka temelji se na podacima o tromjesečnom utrošku sredstava 2014. godine, a uvažavajući potrebe finansiranja za prvi kvartal 2015.godine te će tako za privremeno finansiranje biti izdvojeno 66.114.300 KM. Danas je na osnovu zahtjeva Zajednice studentskih centara Federacije BiH usvojen prijedlog da se za 45 KM mjesečno po studentu poveća iznos finansiranja smještaja studenata u studentske domove na području FBiH. Od ove sume, Kantoni će finansirati dvije trećine povećanja – 30 KM mjesečno, a studenti iz vlastitih sredstava – 15 KM.

 

Stoga je kantonalno resorno ministarstvo predložilo da se, umjesto ranije predloženog iznosa za ove svrhe od 1.347.835 KM, u budžet za 2015. godinu ukalkuliše iznos od 1.603.080 za finansiranje smještaja 736 studenata u studentske domove u FBiH. Ovaj prijedlog primjenjivao bi se od 01. 01. 2015. godine.

 

Iz oblasti obrazovanja danas je data i saglasnost na visinu naknada spoljnim saradnicima – predavačima trećeg ciklusa studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Uz ovo, data je saglasnost za organizovanje prijevoza učenika Škole za obrazovanje osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica te saglasnost za osiguranje dodatnog prijevoza učenika OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila – Područna škola u Kolićima. Na prijedlog Ministarstva zdravstva data je saglasnost na izmjene Pravilnika o radu Kantonalne bolnice Zenica kojima se djelatnost hematologije izdvaja u posebnu organizacionu jedinicu iz postojeće Službe za onkologiju, hematologiju i radioterapiju. Na kraju, Vlada je donijela rješenja o imenovanjima komisija za popis stalnih sredstava Zeničko-dobojskog kantona za 2014. godinu.  (zdk.ba)