28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Oktobar 2014 12:26

Telemach: donacije ugroženim

Uz dolazak hladnijih dana - Nastavlja se Telemachova akcija pomoći poplavljenim područjima  - Iz Telemacha apeluju i na druge donatore i privatne inicijative da se pomogne ljudima sa  posebnim potrebama, ali i svim ugroženim stanovnicima. Ne čekati vlasti i velike donatore nego priskočiti stanovnicima sada kada dolaze hladniji dani, a većina njih nema ni krova nad glavom. Svakoj dostavi pomoći Telemach-a stanovništvu je prethodila detaljna anketa o tome šta im je potrebno.


Saniranje posljedica poplava posebno teško pada porodicama sa posebnim potrebama zbog toga što u humanitarnoj pomoći koja pristiže malo je neophodnih potrebština koje bi im olakšale život. Stoga je kompanija Telemach anketirala stanovništvo i prikupila podatke s terena o tome koliko i kakvu vrstu pomoći je potrebno dostaviti ovim porodicama. Pomoć u vidu madraca, posebnih kreveta, ortopedskih cipela, namještaja dostavljena je u Brčkom. 

 

Hasan Čizmić je jedan je od mnogobrojnih građana  koji je u poplavama izgubio sve što je cijeli život gradio: „Dobio sam pokućstvo i  šporet koji mi mnogo značenaročito zbog dolaska zime. Nažalost, ostao sam bez ičega i sada krećem ispočetka“ rekao je Hasan.  

 

Inače akcija Telemacha pomoći stanovništvu pogođenom poplavama započela je u Tuzli prošle sedmice u mjesnim zajednicama Slavinovići, Klokotnica, Gnojnica gdje je pomoć donirana za 53 ugrožene porodice. Donirani su hrana, sredstva za čišćenje, kućanski aparati, stočna hrana, te materijal za obnovu kuća; keramika, laminati, ljepila, kreč, cement i mreže. Također nekoliko porodica je omogućeno nasipanje puta kamenom, te cijevi za odvod kiše.

 

Akcija se nastavila u Željeznom Polju, gdje je više od 48 porodica dobilo pomoć prema prethodno urađenim anketama. Humanitarna pomoć je danas podjeljena u mjesnim zajednicama Pribava, Berkovica, Donja Orahovica, Modrac u Tuzli, te u Brčkom gdje je pomoć uručena za  porodice sa posebnim potrebama.

 

„Kao kompanija koja posluje širom Bosne i Hercegovine, osjetili smo veliku potrebu pomoći mještanima Željeznog polja, ali i šire. Misli su nam sve vrijeme bile uz ove porodice, a naš vrijedni tim radio je na terenu i zajedničkim snagama smo danas omogućili ovakvu vrstu pomoći i unijeli nadu u bolje sutra, te napravili mali korak ka normalizaciji situacije koja je ove mještane zadesila. Pozivamo i druge kompanije da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu, jer još uvijek ljudi nemaju osnovnih sredstava za život. Mi smo okončali ovaj krug aktivnosti ali i dalje ćemo pomagati ova i druga područja u BiH“, naglasili su iz Telemacha.

 

tmdon2