23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Septembar 2014 19:38

Stigla jesen, kiše nastavljaju

Kalendarska jesen stigla je jutros u 4:29 sati, a trajat će punih 90 dana, sve do 22. decembra u 00:03 sata kad će početi zima. Na dan početka jeseni dan i noć traju jednako, kažemo da je riječ o jesenskoj ravnodnevnici ili jesenskom ekvinociju. Istovremeno, na južnoj polutci počinje proljeće. Prvi dan jeseni označava trenutak kada Sunce na svom prividnom kretanju tijekom godine presiječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku polutku. Jesen karakterizira hladnije i kišno vrijeme, pojava prvih mrazova pa čak i snijega. Fotos koji vam donosimo jeste današnja panorama Vlašića, pogled iz zeničkog sela Vrselje. 


Početak jeseni donio je i nove kiše na području cijele regije, ali i moguće lokalne pljuskove i grmljavinu. Prognoze govore kako i u nastavku sedmice možemo očekivati promjenjivo vrijeme, a stabilizacija stiže pred vikend. No, nove kiše dolaze već početkom iduće sedmice i tako će se razdoblja kišnih i vedrih dana izmijenjivati cijelu jesen. Dužih stabilnijih razdoblja neće biti.


„Jesen neće biti previše hladna, ali će vrijeme biti promjenjivo. Vrlo su male šanse za duže sunčane i stabilnije periode. Uglavnom će to biti smjene različitih tipova vremena“, najavljuje klimatolog Željko Majstorović. Hidrometeorološki zavod Federacije BiH napravio je posljednjeg dana avgusta mjesečnu i sezonsku prognozu, podsjeća Majstorović, pa će po njoj prognoza za tri mjeseca jeseni biti uglavnom ista – „temperature će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto malo iznad toga, dakle relativno ugodne, ali vrijeme i dalje ostaje promjenjivo“.

 

„Jesen počinje i donijela je kišu, ali i nastavila situaciju kakvu smo imali posljednjih dana. Ove godine je El Nino malo aktivniji, pa nam Atlantski okean stalno šalje val za valom kiše stalno. Pojačano je isparavanje dijelova okeana koji su blizu Evrope, pa odatle i dolazi ta promjenjivost vremena. Sve to znači da će i cijeli region imati približno imati sličan tip vremena ove jeseni“, najavljuje Majstorović.

 

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, praćenom lokalnim pljuskovima i grmljavinom, najavljeno je i za područje BiH, ali i susjednih Hrvatske i Srbije. Padavine će u nekim krajevima biti praćene jakim udarima vjetra. Za područje cijele BiH proglašen je žuti meteoalarm koji upozorava na vremenske prilike koje nisu neuobičajene, ali su potencijalno opasne. Zbog nastavka razdoblja nestabilnijih vremenskih prilika, kronični bolesnici i meteopate trebakli bi reducirati aktivnost, no tokom dana negativni utjecaj vremena postupno će slabjeti, potvrdili su meteorolozi. I za područje Hrvatske tokom dana su najavljeni kiša i pljuskovi, a ciklona koja stiže sa sjevera donosi i niže temperature. Žuti meteoalarm proglašen je i za Hrvatsku. 


Iako će se ciklona idućih dana udaljavati od Hrvatske prema istoku, niže temperature će se zadržati, pogotovo u jutarnjim satima. Tek za vikend očekuje se ugodno i stabilnije vrijeme. Za cijelu Srbiju najavljeno je jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pad temperatura i snažan sjeverozapadni vjetar. Prestanak oborina očekuje se u utorak. Vodostaji rijeka u Srbiji će rasti, ali će se kretati u granicama upozoravajućih razina i ispod granice redovitih obrane od poplava. Za području Srbije na snazi je također žuti meteoalarm.

 

Al Jazeera