20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 Septembar 2013 04:49

Izmjene ustava kantona

Koalicija "Jednakost" organiziraće u tri bh. grada okrugle stolove o temi "Položaj Ostalih i izmjene ustava kantona FBiH", a prvi će biti održan danas u Zenici u Hotelu "Dubrovnik", sa početkom u 14.00 sati. Sljedeća dva okrugla stola biće održana u Mostaru i Livnu. 

       

 

Koalicija  smatra da je "imperativno da u BiH bude ukinuta diskriminacija nad svim građanima ove zemlje".  "Iako su i konstitutivni narodi u BiH u teškom položaju gdje god su u manjini, smatramo da su ipak u najtežoj poziciji građani/ke BiH koji se ne izjašnjavaju kao nijedan od tri konstitutivna naroda. Stoga će Koalicija uložiti značajne napore da se ustavi na svim nivoima vlasti izmijene, kako bi se ukinula ustavna diskriminacija nekonstitutivnih građana BiH", saopštila je ova koalicija. 

       

Svrha okruglih stolova je da se skrene pažnja vlasti u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu na ove probleme, te da se pokuša stvoriti partnerski odnos, u kojem bi civilno društvo igralo značajnu ulogu u ustavnim promjenama. (kraj)