18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Septembar 2014 18:31

Prilagođeni RTV program

Zbog teške rudarske nesreće u jami rudnika Raspotočje u Zenici, u kojoj je smrtno stradalo pet rudara, zeničke radio i televizijske stanice emituju svoj prilagođeni program, koji je baziran samo na prezentaciji najvažnijih informativnih sadržaja.


U ovoj rudarskoj nesreći, od četvrtka popodne, u jami su bila zarobljena 34 rudara, a jučer pripadnici Četa za spasavanje u rudnicima iz Zenice, Kaknja, Breze, Tuzle, Đurđevika i Banovića su tokom dvadesetosatne akcije uspjeli spasiti 29 rudara.

Prema informaciji, koju je Agencija FENA dobila od tehničkog tima rudnika Raspotočje, danas tokom popodnevnih sati očekuje se da će članovi Čete za spasavanje uspjeti iz uništenih jamskih prostora izvršiti izvlačenje pet nastradalih rudara. Do tada spasioci i dio tehničke rudarske ekipe rade u jami da bi stvorili optimalne sigurnosne uslove za izvlačenje nastradalih u teškoj rudarskoj nesreći.

Prema odluci nadležnih organa za dan žalosti na području Federacije BiH bit će proglašen onaj dana kada se bude obavljala dženaza nastradalih rudara u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici.

Porodicama nastradalih rudara i članovima kolektiva Rudnika mrkog uglja Zenica stižu brojni izrazi saučešća iz zemlje i svijeta.