28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Septembar 2014 00:49

Video: Stručnjak o gorskim udarima

Stručnjak za geologiju i rudarstvo Vladimir Bijelić 19 godina je radio u rudniku Raspotočje i istraživao uzroke nesreća u rudnicima. Bijelić je posebno izučavao pojavu gorskog udara, prirodne nesreće koju nije moguće spriječiti ili predvidjeti, ali je istraživao načine na koje se mogu ublažiti posljedice udara.

 

Decenije rada u zeničkom rudniku Bijelić je pretočio u studiju Pojava gorskih udara u jami Raspotočje koju je objavio još 2002 godine. U njoj je detaljno opisan način borbe protiv gorskih udara. Gorski udari u Raspotočju, nažalost, skoro su pa svakodnevna pojava. Do početka '90-ih godina prošlog stoljeća, do kada je Bijelić radio u Zenici, zabilježio ih je čak 1.620. Do danas je taj broj mnogostruko uvećan. Važno je naglasiti i kako se gorski udari dešavaju i bez zemljotresa koji je sinoć pogodio područje Zenice.

 

U posljednje četiri godine u zeničkom rudniku Raspotočje desile su se četiri nesreće. Posljednja je odnijela pet života. Nažalost, s obzirom na strukturu stijena rudnika, dubinu okna i zastarjelu opremu sigurno se i u budućnosti mogu očekivati udari. Za nadati se samo da više neće rezultirati smrću rudara.

 

POGLEDAJTE VIDEO FTV-a