29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 15:43

Uspješna ugradnja organa

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli su uz saradnju kolega iz Kantonalne bolnice Zenica izvršili eksplantaciju organa donora iz Zenice tokom noći s 1. na 2. septembar. 

 

- Želim da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u transplataciji bubrega, jetre i rožnice i značaj svega je, ne samo društveni ili državni, nego i u tome da vidite koliko ljudi učestvuje u jednoj transplantaciji organa. To je zahtjevan posao u kojem smo mi etablirani, u kojem smo lideri u Bosni i Hercegovini. Definitvno opredjeljenje Kliničkog centra je da usvaja nove metode i tehnike i da radi naprednu medicinu, a svakako naprednije medicine od transplatacije organa i tkiva ne može biti - rekao je jučer Nešad Hotić, direktor JZU UKC Tuzla.  Organi su dosad eksplantirali u samo dva klinička centra, Tuzli i Sarajevu, a sada se priključila i Zenica za koju je Mirsada Prašo, pomoćnik direktora za medicinske poslove, sigurna da će biti podstrek i za bolnice u Mostaru i Bihać. 

 

- Ako krenemo putem da imamo dobru eksplantacionu bazu, mi ćemo sigurno imati puno više uspjeha i posla. Meni je drago da je Zenica napravila prvi korak i kolegama iz Zenice čestitam na tome što su potencijalnog donora držali u izvanrednom stanju, što su uzeti organi bili posebni, a pacijent potpuno stabilan, tako da je i cijeli eksplantacijski i transplantacijski postupak bio potpuno rutinski, te nije bilo nikakvih drama intraoperativno, niti bilo kakvih turbulencija u postoperativnom dobu - istaknula je Prašo. Koordinator tima za transplataciju za UKC Tuzla Fatima Iljazagić izvijestila je da su transplantirani jedna jetra, dva bubrega i dvije rožnice, te da je sav intraoperativni tok kod svih pet operacija prošao uredno, kao i da se pacijenati postoperativno dobro oporavljaju. Načelnik Klinike za hirurgiju i koordinator tima za multiviscelarne kadaverične transplatacije Zijah Rifatbegović podvlači da se velika zahvalnost duguje onima koji su dali pristanak za kadaveričnu transplataciju jer je ovo prvi put nakon gotovo dvije godine da se imala mogućnost za kadaveričnu transplataciju. 

 

- To zasigurno podiže medicinski rejting, ne samo u regiji, nego i u čitavom i moderno razvijenom svijetu medicine, tako da vjerujem da će primjer Kantonalne bolnice Zenica u budućnosti biti primjer za ostale bolnice koji imaju potencijalne kadavere - navodi Rifatbegović. Mustafa Bazardžanović, urolog, kazao je da treba zahvaliti porodici koja je u jako teškom momentu pristala na donaciju. 

 

-Pozivam sve one koji imaju dilemu da razmisle o procesu darivanju organa jer je zaista šteta da smo jedina zemlja u okruženju gdje se sporadično radi kadaverična transplatacija. Ipak, sa ovom donacijom organa, spašena su tri života - izjavio je Bazardžanović. Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvalitet života za pet pacijenata.