27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Septembar 2013 07:50

Manji prihodi u budžetu Općine

Za prvih 8 mjeseci tekuće godine prihodi Općine Zenica su na iznosu od 23 miliona i 916.644 konvertibilnih maraka što je 18 posto manje u odnosu na idealan plan za ovaj period. Istovremeno, prihodi su veći za 23 posto u odnosu na ostvarenje u istom periodu iz prošle godine,izjavila je za RTV Zenica Fatima Vojvodić,šefica Odsjeka za budžet u resornoj općinskoj službi.

 

-Osnovni razlog umanjenih sredstava u budžetu su manji prihodi po osnovi indirektnih poreza,što je karakteristika i za druge nivoe vlasti.

-Bez obzira na ovakve pokazatelje Općinas Zenica izmiruje transfere prema drugim nivoima,pojedincima i neprofitnim organizacijama,a prema dobavljačima se plaćanje vrši u skladu za prilivom sredstava. Općina Zenica prenijela je iz prošle godine neizmirene obaveze u iznosu od 1 milion i 700.000 maraka, a do sada je isplaćeno 1,5 milion iz ovogodišnjih prihoda.

 

-Što se tiče dinamike priliva sredstava od drugih nivoa i putem donacija,za prvih 8 mjeseci ove godine uplaćeno je 3 miliona i 614 hiljada maraka,što je oko 50 posto u odnosu na idealan plan. Ovogodišnji budžet zeničke općine zacrtan je na ukupno 47 miliona,od čega su prihodi oko 37 miliona,a ostatak od 10 miliona odnose se na uplate viših nivoa vlasti i donacije. Procjena je u Općinskoj službi za budžet i finansije da bi posljednji kvartal ove godine mogao biti prihodovno uspješniji,što znači da ne bi bilo potrebe za rebalansom budžeta.   (Šerif B.)