03 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 31 Avgust 2014 04:48

Septembar: upis na master studij

Svi oni koji žele studirati postdiplomske studije u akademskoj 2014/15. godini, od 01. do 30. septembra će se moći prijaviti na Konkurs za upis studenata za drugi ciklus  (master) studij na nekom od osam fakulteta Univerziteta u Zenici, osim Politehničkog fakulteta.

Kako nam je kazao prof.dr. Safet Brdarević, prorektor za nastavu i studentska pitanja zeničkog Univerziteta, ukupno će na raspolaganju biti 435 mjesta, od čega 145 mjesta za redovan studij kojeg finansira osnivač, te 210 mjesta za samofinansirajuće i 80 za vanredne studente.

Kad su u pitanju kvote po fakultetima, najviše mjesta ima na Pravnom (120), zatim Mašinskom (100), Islamskom pedagoškom (90), po 40 na Ekonomskom i Fakultetu za metalurgiju i materijale, 25 na Filozofskom i 20 mjesta na Zdravstvenom fakultetu. Politehnički fakultet, kao najmlađa članica zeničkog Univerziteta, još nije organizovao drugi ciklus studija. Za upis na redovan studij kojeg finansira osnivač potrebno je da prosječna ocjena sa dodiplomskog studija bude veća od 8,00. Osim toga, posebni su i uslovi za kandidati koji su završili studij koji se vrednuje sa 240 i 180 ECTS bodova. Master studij za svršenike trogodišnjih studija koji se vrednuju sa 180 ECTS bodova trajat će dvije godine.

“Kvota za upis na drugi ciklus je približno kao i prošle godine, s time da se može uočiti značajno smanjenje na Ekonomskom fakultetu, a čudno je da je konkurs za master studij raspisao samo Odsjek za turski jezik, od sedam odsjeka koliko ima Filozofski fakultet”, kaže prof.dr. Brdarević.