19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Avgust 2014 12:04

Zaprašivanje u Zenici

Obavještavaju se građani da će se zaprašivanje iz zraka protiv adultnih formi komaraca obaviti u srijedu i četvrtak, 27. i 28.08.2014. godine, iza 18:00 časova, na području Zeničko-dobojskog kantona i to na lokalitetima, kako slijedi: 
 
Doboj Jug i Usora (dolina rijeke Usore) – srijeda 27.08.2014. godine
 
Maglaj (dolina rijeke Bosne), Zavidovići (dolina rijeke Bosne), Žepče (dolina rijeke Bosne), Želeća (dolina rijeke Bosne), Topčić Polje (dolina rijeke Bosne), Nemila do Vranduka (dolina rijeke Bosne).
 
Zaprašivanje će obaviti 3 poljoprivredna aviona tvrtke “Airtractor” iz Hrvatske, preparatom “Neopitroid premium” ukoliko meteorološki uvjeti dozvole.
 
Tokom zaprašivanja se sve osobe, a naročito osobe s hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje, trebaju skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati avionom. U tu svrhu preporučujemo prije zaprašivanja skloniti sve životinje i hranu koja je pohranjena na otvorenom, a tokom vremena zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru. Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja, potrebno je prije upotrebe dobro oprati, kako bi se izbjegli mogući neželjeni uticaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.
 
Zavod za javno zdravstvo
Zeničko-dobojskog kantona