24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Avgust 2014 05:27

Odluke Vlade ZDK

U prvih šest mjeseci ove godine Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona usmjerilo je 1.074.970 KM na kapitalne transfere zdravstvenim ustanovama s područja Kantona. Od ove sume za refundaciju troškova finansiranja nabavke opreme Kantonalnoj bolnici od strane dobavljača firme „Siemens“ planirane su dvije tranše duga, u iznosima od 506.517 KM i 498.128 KM.

 

Pored toga, plaćeno je 60.000 KM za opremu Službi za urgentni prijem bolesnika Maglaj, te 10.000 KM Službi za ortopediju i traumatologiju KB-a. Ovo su podaci iz Izvještaja Ministarstva zdravstva o utrošku budžetskih sredstava za prvih šest mjeseci 2014. godine koji je Vlada Kantona usvojila na sjednici u četvrtak 21. 08. 2014.godine. Pored toga, na prijedlog ovog Ministarstva odobreno je 30.000 KM za kupovinu 800 „Verorab“ vakcina protiv bjesnila s obzirom na izraženu pojavu pasa lutalica na području Kantona.

 

Vlada je dala saglasnost Kantonalnom pravobranilaštvu da zaključi sporazum o vansudskom poravnanju između dužnika „Arcelor Mittal“ Zenica, Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprvirede i kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u predmetu plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma. Prema ovoj zakonskoj obavezi, Arcelor Mittal je dužan uplatiti 2.057.218 KM a ovim sporazumom je regulisan način plaćanja nastale obaveze. Na sjednici je data i saglasnost za povećanje broja studenata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici u akademskoj 2014/15. godini. Ovom odlukom za 39 kandidata koji su položili prijemni ispit pa im je odobren je upis na fakultete zeničkog Univerziteta, s obzirom da se radi o kategoriji djece šehida poginulih boraca, umrlih ratnih vojnih invalida i umrlih demobilisanih boraca, ali zbog nedovoljnog broja bodova nisu ostvarili pravo na prijem.

 

Od odobrenih novčanih transfera treba spomenuti da je na prijedlog Ministarstva boračkih pitanja 40.000 KM opredjeljeno Općini Zenica za sufinansiranje stambenog zbrinjavanja branilaca i članova njihovih porodica iz naselja Šerići. Ovim će pet demobilisanih boraca dobiti po 8.000 KM za sanaciju kuća oštećenih u klizištima tokom majskih poplava. Odobreno je 5.000 KM za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže u Mjesnoj zajednici Želeća (Općina Žepče) te Košarkaškom klubu „Kengur“ Zenica 2.000 KM za organizaciju takmičenja mlađih selekcija košarkaša.  (zdk.ba)