28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Avgust 2014 02:55

Audio: Press premijera ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) nema dovoljno budžetskih sredstava, ali je do sada utrošila blizu tri miliona KM vlastitih sredstava za sanaciju šteta od poplava i zaštitu stanovništva - kazao jeMunib Husejnagić, kantonalni premijer u ostavci, na današnjem susretu s predstavnicima medijskih kuća.  Ova sredstva prije svega su utrošena na angažovanje mehanizacije na čišćenju puteva, od kojih prioritet ima komunikacija prema selima Željeznom Polju kod Žepča.

 

"Vlada je opredjeljena da prioritetno rješava deblokadu putnih saobraćajnica i obnovu uništenih stambenih objekata u poplavama i klizištima, ali ne i ispunjavanje nečijih želja" - istakao je Husejnagić. Pored toga nastoji se za siguran saobraćaj osposobiti regionalni pravac Nemila - Bistričak, prema selima Šerićkog kraja, kako bi bili stvoreni uslovi za prevoz radnika i učenika u nastupajućoj školskoj godini.  Husejnagić je istakao da novi problem u radu, Vlade ZDK u ostavci, je ne prihvaćanje predloženog rebalansa ovogodišnjeg budžeta na sjednici Skupštine ZDK, tako da se sada mora hitno, u skladu sa zakonom, naći alternativno rješenje za realizaciju sredstava u iznosu od 1,2 miliona KM, koja su odlukom od Federalne vlade dodijeljena kao pomoć stradalim područjima u ZDK-u. 

 

"Ova sredstva su namijenjena za prioritetne projekte u općinama. Rok za dostavljanje izvještaja Federalnoj vladi je 90 dana, a odbijanje rebalansa od strane opozicije iskorišteno je u predizborne svrhe, što će osjetiti privreda, borci, socijalne kategorije, civilne žrtve rata, majke-porodilje i druge kategorije" - rekao je Husejnagić. On je napomenuo da ZDK-a nije prezadužen i da se, uprkos teškoćama, uspjelo pronaći rješenja za isplate plaća u zakonskom okviru, te obećao da će julske plaće svim budžetskim korisnicima biti isplaćene do kraja augusta. 

 

Kompletan audio zapis sa press konferencije možete preslušati u prilogu.