26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Juli 2014 03:29

Žalbe na izvještavanje

Vijeće za štampu u BiH u prvih pola godine zaprimilo je 292 žalbe građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, čime je za 42 odsto nadmašen ukupan broj žalbi primljenih tokom cijele prošle godine. U saopštenju Vijeća za štampu navodi se da je ovo samoregulaciono tijelo od 1. januara do 30. juna ove godine zaprimilo 292 žalbe građana na izvještavanje štampe i onlajn medija, dok je tokom cijele prošle godine zaprimljeno 205 žalbi.

 

Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi u ovoj godini 195 je riješeno samoregulacijom, tačnije objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.

 

Veliki broj žalbi riješenih objavom reagovanja ili demantija, čak 67 odsto, indikator je da mediji u BiH prihvataju samoregulaciju, što predstavlja značajan napredak u poštivanju standarda profesionalnog novinarstva. Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH na sjednicama održanim 21. februara, 14. aprila i 26. i 27. juna razmatrala je ukupno 53 žalbe.

 

Kršenje Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH utvrđeno je u 35 tekstova, 18 žalbi nije prihvaćeno, a jedna žalba nije razmatrana. Vijeće za štampu u BiH je zaprimilo i deset žalbi koje nisu u nadležnosti samoregulacionog tijela za štampane i onlajn medije, 12 žalbi je bilo neblagovremeno, a tri su stavljene ad akta. Trenutno Vijeće za štampu u BiH posreduje u rješavanju 18 žalbi na pisanje štampe i onlajn medija. Najveći broj zaprimljenih žalbi odnosio se na uskraćivanje prava na odgovor, netačno i nefer izvještavanje, diskriminaciju i govor mržnje u komentarima posjetilaca veb portala.