19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Juni 2014 20:56

Održana sjednica Općinskog vijeća

Održana je osamnaesta sjednica Vijeća općine Zenica  na kojoj je razmatrano 13 tačaka dnevnog reda. Prije razmatranja planiranih godišnjih izvještaja javnih ustanova, vijećnici su upoznati s dešavanjima na  područjima općine Zenica  nakon prirodne nesreće u proteklih sedam dana  i poduzetim mjerama Općinskog štaba civilne zaštite na spašavanju ljudi i materijalnih dobara i otklanjanju posljedica poplava i klizišta.


Izvještaj je podnio Midhat  Serdarević, pomoćnik Načelnika za civilnu zaštitu i član Općinskog štaba civilne zaštite.

 

U proteklom periodu nastavljene su aktivnosti  na raščišćavanju putne komunikacije kroz Topčić Polje i otkopavanju objekata uz slivove Starinski potok, Ciganski potok i Švabin potok  i klizištima na najugroženijim lokalitetima. Urađeni  su drenažni kanali i kanali za odvodnju vode iz klizišta Kula. Građevinska operativa nastavlja sa otkopavanjem  objekata i raščišćavanjem mulja na lokalitetu Nemila uz putni pravac Nemila-Orahovica na lokalitetu Orahovička rijeka. Završene su aktivnosti na osposobljavanju putne komunikacije Dom Bistričak-Žičara, a u toku je osposobljavanje  putne komunikacije  Volin potok- novi put  Šerići, Volin potok-Vukotići. Putna operativa je angažovana i na lokacijama klizište Varda, klizište Gradište-Zpada, Koprivna, saobraćajnici prema izvorištu Đulanovo vrelo, Bistrica i Starina. Održava se minimalna prohodnost puta za traktorski saobraćaj iz sela Smajići za selo Kolići. Čiste se nanosi na dijelu puta  za Koliće (Stare kuće) i most u Kasapovićima. Nastavljeni su  monitoring  i kontinuirana geodetska snimanja klizišta. Dvije serije snimanja potvrdile su da nema površinskog kretanja na sedam klizišta: Orahovica-Spahići-Mala Rijeka, Babino-Kula, Hece, Talami i Broda. U naseljima Bistrica, Gradišće, Gradišće-Zapada i Seoci-Zahići završena je  prva serija snimanja klizišta, a u toku su pripreme za postavljanje biljega  na registrovanim klizištima Šerići, Vrselje, Smajići, Gračanica-Zapada i Starkuće. Biljezi se postavljaju radi posmatranja kretanja površine terena i određivanja stepena rizika klizišta.

 

Uporedo s poduzetim aktivnostima započete su aktivnosti na izradi prateće projektne dokumentacije za rekonstrukciju saobraćajnice  i regulaciju vodotoka na putnom pravcu Nemila-Orahovica  te putnoj komunikaciju za selo Kolići  i Starina-Bistrica.  

Nastavlja se briga i poduzimaju aktivnosti iz oblasti socijalne zaštite za stanovništvo s područja zahvaćenim prirodnom nesrećom. U kolektivnim centrima Kasarna, JU Dom penzionera sa stacionarom i Ruhama, prema  najnovijim podacima smješteno je 105 osoba, a u privatnom smještaju ih je 592, koji  se ne mogu vratiti svojim kućama.

Počela je  redovna sistematska interventna protivepidemijska deratizacija, a konstatovano je da u proteklom periodu nije bilo epidemija i zaraza.

Uporedo s navedenim aktivnostima stručne općinske komisije rade na utvrđivanju nastalih šteta na objektima i poljoprivrednim imanjima. Štete se procjenjuju na najugroženijim lokalitetima Topčić Polja, Nemile, Orahovice, Babinskom slivu ( Kasapovići, Kula, Hajkovići, Osredak, Gradina), Bistričaka (Starkuće-Kolići, Šerići),  Blatuša i Bilimišće. Do sada je zaprimljeno 1.713 zahtjeva građana koji se odnose na štete na stambenim, poslovnim, pomoćnim i drugim objektima, putničkim vozilima, namještaju, aparatima  i uređajima  kao sredstvima za obavljanje neke djelatnosti, te štete u poljoprivredi. Obrađeno je oko 45 posto zaprimljenih zahtjeva. Nastavljaju se također aktivnosti na zbrinjavanju uginulih životinja na području općine Zenica.   

Na današnjoj sjednici  Vijeće je razmatralo i, uz pohvale za rad u analiziranom periodu usvojilo  izvještaje o radu za 2013. godinu sa planom  rada za 2014. godinu: JU Centar za socijalni rad, JU “Dom i porodica“ i JU „Dom za stara lica“. 

Razmatrani su i usvojeni  uz pohvale i  izvještaji o radu za 2013. godinu:  JU Muzej grada Zenica, JU Opća biblioteka Zenica, JU Bosansko narodno pozorište, JU Dom zdravlja Zenica, JU Apoteka Zenica i  JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. 

Vijećnici su se složili da  su sve javne ustanove uspješno obavljale svoju osnovnu  djelatnost,  te da se njihova javna djelatnost iz godine u godinu sve više unapređuje i poboljšava.

Nakon razmatranja usvojen je i Izvještaj o radu savjeta mjesnih zajednica na području općine u 2013. godini,  donesen je Zaključak  o prodaji zemljišta u svrhu formiranja agrozone „Nemila“, te usvojen Prijedlog rješenja o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta iz posjeda Željezare Zenica i JP Elektroprivrede BiH-ZD RMU Zenica, u svrhu izgradnje  prve faze  Glavne gradske magistrale. 

 

Zenica.ba