29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Juni 2012 10:21

Belma Musić

Belma Musić rođena je u osvit rata u BiH, 1991. godine u Zenici. Sa samo nekoliko mjeseci, zajedno sa svojom porodicom prešla je u Njemačku, gdje je odrasla i školovala se. Danas je jedna od najpriznatijih austrijskih manekenki, s "ovjerenim papirima" za nastavak karijere u Sjedinjenim Američkim Državama.

- U Hanoveru sam provela djetinjstvo, naučila prve riječi i napravila prve korake. Paralelno sam učila njemački, a bosanski se govorio u kući. Krenula sam u osnovnu školu, a kao devetogodišnjakinja sa porodicom sam se vratila u svoj rodni, najmliji grad Zenicu. Završila sam Prvu gimnaziju i, nakon decenije u Njemačkoj pa decenije u Bosni, odlučila sam da treću deceniju života provedem u Austriji - kaže kroz smijeh ova mlada Zeničanka.

 

Životni put Belma je nastavila u Beču, gdje pohađa Pravni fakultet. Modni skaut primijetio ju je dok je šetala gradom i ponudio joj je angažman.

 

- Bila sam skeptična, ali sam pristala i prvi angažman je bio u Berlinu. Iz revije u reviju sve sam više pronalazila dobre stvari u ovom poslu, a na jednoj ovdje, u Beču, upoznala sam Aleksandru Ždero, svoju sadašnju najbolju prijateljicu i kolegicu u "Mother Agencyju" - kaže Belma.

Osim posla za matičnu agenciju, Belma ima povremene angažmane i za agenciju "Crystalline Fashion" te je aktivna u promotivnim kampanjama "Najbolje od Beča" i "Najbolje od svijeta".

 

- Obje kampanje su globalne, promoviraju multikulturne vrijednosti i veoma sam sretna što sa svojim najboljim prijateljicama, s Aleksandrom, Vesnom Klindo i Margaritom Kagalovskajom, učestvujem u takvom projektu - kaže ova mlada Zeničanka.

 

Belma kaže da joj nedostaju njen grad i prijatelji, jer zbog obaveza prema fakultetu i poslu, nema vremena da odvoji sedmicu-dvije i dođe u Zenicu. Ipak, članovi njene porodice dođu kod nje u Beč te tako dobiva "dozu Zenice"...

 

- Od jula se selim u Njujork. Imam novi angažman tako da su ovo posljednji mjeseci u Evropi. Raduje me to što ide i Aleksandra pa će i adaptacija na SAD biti lakša - govori Belma.

 

- Posebno lijepe uspomene vezane su za novogodišnju reklamu za "Fashion TV". Prikazivana je, između ostalog, na 3D ekranu u centru Beča, na Stefanplacu. Na dan kada se spot pojavio, mama mi je bila u posjeti i odvela sam je na trg, ne govoreći joj ništa. Kada je vidjela spot, njena reakcija je bila nešto najljepše što sam kao satisfakciju u ovom poslu doživjela - kaže Belma.

 

Kao i većina mladih Zeničanki, Belma je prava "Robijašica", i u Beču se interesira za novosti iz kluba u svom gradu.

- Pratim sve, a nedavno sam od uprave Čelika, čiji su članovi vidjeli moje komentare i koliko volim klub, dobila na poklon dres i šal Čelika. Oduševio me je poklon iz Bosne i često ga pokazujem prijateljima u Beču - govori Belma.