19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juni 2014 04:38

Sve manje učenika u školama

Osnovne i srednje škole u BiH siromašnije su za čak 13.525 učenika ove školske godine u odnosu na prethodnu. To pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prema kojima je na početku školske 2013/2014. godine upisano 301.706 osnovaca te 156.312 srednjoškolaca.

 

"Broj učenika u osnovnim školama manji je za 3.175, a u srednjim školama upisano je 10.350 đaka manje nego u prošloj školskoj godini", navode iz Agencije za statistiku BiH. Stručnjaci navode da posebno brine smanjenje broja osnovaca, dok srednja škola nije obavezna, pa je i to, zajedno sa demografskim faktorima, jedan od razloga zbog čega je broj srednjoškolaca smanjen. Međutim, gotovo je nemoguće pronaći dio države u kojem je demografska slika povoljna. Školska zvona na časove pozivaju sve manje đaka, zbog čega i učitelji, nastavnici i profesori strahuju za svoju budućnost.

 

Tako, na primjer, u Hercegovini konstantno opada broj đaka, što se posebno primijeti pri upisu prvačića.

 

"Smanjuje se stalno broj učenika, a pogotovo kada je riječ o područnim školama, od kojih neke budu i ukinute. Razlozi su višestruki. Imate demografska kretanja, a osim toga, sve je manje sklopljenih brakova, a samim tim i manje djece", podvlači Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

 

Po njegovim riječima, ovakav razvoj situacije plaši i prosvjetne radnike, jer strahuju za svoju budućnost. Ugrožena je, ističe, norma, a samim tim i plata zaposlenih u prosveti.

 

"Ozbiljno je ugrožen posao, odnosno egzistencija prosvjetnih radnika. Kod nas je striktno povezana norma sa brojem odjeljenja, odnosno brojem djece. Kada nekome fali 20 odsto norme, manji su i radni staž i plata", pojašnjava Mrdić.

 

U Zeničko-dobojskom kantonu ove školske godine redovnu osnovnu školu pohađa 32.346 učenika, a 2009/2010. ih je bilo čak 38.427.

 

"Teško je kazati koji su razlozi za ovakvo stanje. Vjerovatno ima niz faktora. Mislim da je i nezaposlenost jedan od razloga, zbog čega se mladi za brak jako kasno odlučuju, a to se odražava i na smanjen broj učenika", naglašava Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje u Zeničko-dobojskom kantonu.