01 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Maj 2014 17:04

Prikupljanje podataka o štetama

Kolegij predsjednika komora u Federaciji BiH (P/GK FBiH i komore kantona/županija) na sastanku održanom juče u Sarajevu, formirao je koordinaciono tijelo za prikupljanje podataka o štetama nastalim na poslovnim objektima, sredstvima za rad, mašinama, zemljištu, usjevima i slično kod privrednih subjekata na teritorijima pogođenim poplavama i klizištima, proteklih dana, saopćeno je danas iz PK FBiH.


Dogovoreno je da se na web stranicama svih komora u FBiH objavi obrazac na koji se mogu štete prijaviti, sa memorandumom Komore Federacije BiH i kantonalne/županijske komore na čijem teritoriju se kompanija nalazi. Podaci će se dostavljati kantonalnoj/županijskoj komori, a koordinaciono tijelo će razmijeniti dostavljene podatke radi sačinjavanja pregleda o štetama na području kantona/županije i Federacije BiH.
Izvještaje za medije mogu davati svi predsjednici komora, po teritorijalnoj nadležnosti, i to od ovlaštene osobe.
Na osnovu dostavljenih preliminarnih i drugih izvještaja redovno će se sačinjavati informacije i dostavljati nadležnim
institucijama relevantnim u postupcima utvrđivanja šteta i mjera koje se poduzimaju na obnovi proizvodnje-rada, kao i dugoročnih mjera sa ciljem oporavka poslovnih subjekata i privrede u cjelini.
Posjete firmama pogođenim poplavama i klizištima vršit će se organizirano, uz prethodne kontakte sa nadležnim predstavnicima.