25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 April 2014 20:00

Foto: polaganje cvijeća Zenica

Zenica je danas obilježila 12.april,dana kada su prije 69 godina jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile Zenicu od njemačkog okupatora i njegovih ustaško-četničkih sluga. Dan oslobođenja Zenice,po tradiciji obilježio se u spomen parku „Papirna“ programom u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

 

Predsjednik zeničkog ABNOAR-a, Ismet Vrškić, podsjetio je na civilne i vojne žrtve zeničkog kraja u drugom svjetskom ratu i naglasio kako Zenica, ni u ona davna vremena a ni tokom posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata nije prihvatila šovinizam, nacionalizam ni bilo kakvu fašističku ideologiju.

 

Ismet Vrškić međutim nije zadovoljan nivoom pažnje koji se danas posvećuje uspomeni na tekovine antifašističke borbe od prije sedamdeset godina. Cvijeće na spomen kosturnicu Papirna danas su, uz Udruženje ABNOAR položili i predstavnici Udruženja „Josip Broz Tito“, Općine Zenica, udruženja proisteklih iz minulog odbrambeno-oslobodilačkog rata kao i nekoliko političkih stranaka iz Zenice.  (Danko T. rtvze)

 

POGLEDAJTE OVDJE FOTO GALERIJU Jasmina Hadžića