28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 April 2014 00:37

Dan oslobođenja - 12.april 1945.

Povodom 12. aprila - Dana oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora danas se na papirnoj održava prigodna svečanost. Biće odata počast borcima poginulim u borbama za oslobođenje Zenice, a cvijeće na spomen-obilježje položiće, kao i svake godine, delegacije Općine Zenica, općinskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice, zatim JOB-a Unija veterana Zeničko-dobojskog kantona, JOB-a općine Zenica, Udruženja "Josip Broz Tito", Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Prve omladinske radne brigade "Josip Broz Tito" Zenica, ....

"Prije 66 godina, poslije žestokih borbi u okolini grada, slomljen je otpor fašističkog okupatora i jedinice Desete divizije i brigade zeničkog sektora ušle su 12. aprila 1945. u Zenicu i oslobodile grad. Građani Zenice oduševljeno su dočekali oslobodioce i zajedno sa njima proslavili dolazak dugo čekane slobode i kraj fašističke okupacije i terora.


Današnji dan je jedan od onih u kojem, podsjećajući se slavne antifašističke partizanske prošlosti, antifašisti našeg grada odaju počast svim borcima koji su dali svoj život za oslobođenje Zenice od fašističkog okupatora, ali i svim drugim antifašistima i borcima poginulim u NOR-u 1941/45 i odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992/95".


U toj slavnoj antifašističkoj borbi život izgubilo oko 1.200 naših sugrađana i mi te žrtve ne smijemo nikada zaboraviti. 

Povezani članci (by tag)