28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Mart 2014 05:01

Obrok spasa za Zeničane 0,83 KM!

Uokviru Gradske narodne kuhinje (GNK) Zenica za koju se hrana priprema u kuhinji ustanove «Dom porodica» hrana se priprema za skoro 2.000 Zeničana šest dana u sedmici, dok i taj jedini, obrok spasa, njugroženiji moraju potražiti na drugom mjestu nedjeljom. 

 

Svakog dana više od 1.900 obroka dijeli se po spiskovima Centra za socijalni rad u prostorima Mjesnih zajednica Crkvice, Blatuša, Londža, Novo Radakovo i Gradišće, izbjegličkom i romskom kampu Banlozi, za nepokretne preko organizacije Ruhama, te za štićenike smještene u Zgradama za stara lica u Crkvicama i Novom Radakovu.

 

- Podjelu toplih obroka za 30 korisnika (stari i nepokretni) u njihovim stanovima vrše aktivisti «Ruhame» Zenica, obroci se pripremaju i za 51 korisnika dnevnog centra 

"Pomirenje", 15 korisnika dnevnog centra "Medica"., a u septembru prošle godine prestalo je snadbijevanje toplim obrokom 17 članova udruženja "Svjetlost".  Mjesečne potrebe za rad Gradske narodne kuhinje Zenica stvarane su na bazi 1.726 korisnika prosječno mjesečno u 2012. i 1.908 u 2013. godini, što znači da je broj korisnika uvećan za više od 10 posto!   Kako otkriva godišnji izvještaj, kojeg su usvojili vijećnici općinskog vijeća Zenica, mjesečno se sprema 54.450 obroka, čija prosječna cijena (sa kruhom) iznosi 1,40 KM. Podatak je tim više zastrašujući, ako se zna da je sama proizvodna cijena obroka 0, 83 KM, dok se «ostatak» odnosi na troškove proizvodnje i transporta. 

 

- Za sve obroke u godini dana upotrijebljeno je kupljenog i doniranog nešto više od 12 tona mesa. Pod pretpostavkom da je svaki obrok sadržavao meso, prosjek upotrebe mesa je iznosio oko 18 grama po obroku! I pored ovako niskih troškova, GNK je morala utrošiti 924.109 KM, od čega je iz budžeta Općine izdvojeno 646.733 KM, a po osnovu prikupljenih donacija u sirovinama (prehrambenim artiklima), novcu i gorivu u vrijednosti od 277.375 KM. Iako su donacije smanjene skoro za trećinu u odnosu na 2012., ni općina nije izmirila svoje oabevze, nego je ostala dužna više od 53.300 KM (planirano budžetom 700.000 KM), dok je za ovu godinu planirano 900.000 KM, ali budžet do danas nije usvojen. 

 

Gradska narodna kuhinja je formirana prije petnaest godina, a iz godine u godinu broj korisnika i troškova raste, na uštrb kvaliteta. Tako je Općina u posljednjih osam godina utrostručila nivo svojih ulaganja, broj korisnika iz mjeseca u mjesec raste, a «majstori» iz kuhinje i dalje obrok pripremaju posljednjih (18 mjeseci) po proizvodnoj cijeni od 83, 6 feninga! 

 

- Cjelokupna situacija u društvu, državi, te našoj općini ukazuje da je broj onih kojima je neophodan taj jedan obrok iz dana u dan veći, a da su donacije manje. Zato je potrebno da se svi zapitamo zašto broj donatora drastično opada. Moramo sa dosadašnjim donatorima razgovarati i vidjeti, ali i pokrenuti akciju na animiranju novih donatora kazao

je vijećnik Edhem Fejzić (SBB BiH).

 

- Nažalost stalno slušam sa govornica kako je za krizu, stanje kriv neko drugi. hajdemo na svom primjeru pokazati da se može drukčije. Predlažem da svako od vijećnika, nas je 31, odrekne jednog paušala od 600 KM za narodnu kuhinju. To je 18.600 KM manje problema za te ljude. Pokažimo na svom primjeru, a time ćemo i pozvati firme, ljude koji

mogu, da budu aktivniji. Trebamo raditi da firmama omogućimo zapošljavanje, a što više zaposlenih, manje razloga za narodnu kuhinju, kazao je na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Zenica vijećnik Ramo Isak (Stranka za narod).