24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Mart 2014 03:54

FBiH drastično nedostaje ljekara

U Federaciji BiH nedostaje anesteziologa, hirurga, internista, radiologa i ljekara obiteljske medicine. Na to je upozorio Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, koji kaže da je trenutna politička i ekonomska situacija dovela do deficita radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH. Prosječni eurostandardi kažu da 362 ljekara rade na 100.000 stanovnika. U našoj zemlji nedostaje 200 ljekara na 100.000.

 

- Naši ljekari odlaze u druge zemlje, jer je i u Evropskoj uniji deficit medicinskog kadra. U Njemačkoj ili Austriji više ne traže nostrifikaciju diplome, nego samo znanje jezika te države. Ljudi koji se školuju u BiH, čim dobiju specijalizacije, odlaze iz zemlje. Nije rijedak slučaj da ljekar s dobivanjem specijalizacije upiše njemački jezik i nakon završenog kursa napusti FBiH - kaže Drljević.  U manjim kantonima, poput Posavskog ili Zapadnohercegovačkog, radi mali broj ljekara. Drljević objašnjava da trenutno imamo 162 ljekara na 100.000 stanovnika.

 

- U Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu imamo ljekara, samo iz razloga što u tim kantonima postoje medicinski fakulteti. U perifernim kantonima situacija je zaista teška. Osjeti se nezadovoljstvo i ljekara i pacijenata  - istakao je Drljević. Razlozi odlaska ljekara u inozemstvo jesu niske plaće koje se nisu promijenile od 2009. godine. I kontinuirana edukacija nije dostupna ljekarima zbog trenutne finansijske situacije u FBiH. 

 

- S ovakvom političkom i ekonomskom situacijom rast će trend zapošljavanja ljekara u zemljama EU. Ostaje li BiH bez ljekara - pita se Drljević.