16 Juni 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Decembar 2013 11:29

Pismo premijeru i ministru

Neformalna grupa Mame grada Zenice uputile su pismo premijeru i ministru za rad ZDK.  - Poštovani  premijeru Vlade Zeničko – Dobojskog kantona, ministre rad, socijalnu politiku i izbjeglice,


 

nakon što je prošlo više od mjesec dana od kada su se majke porodilje okupile ispred zgrade Vlade Zeničko – Dobojskog kantona (četvrtak 21.11.2013.godine), da traže svoja prava protestima, kada ih niko od predstavnika vlasti nije primio niti se obratio, ponovno okupljanje u znak protesta zakazano je i održano 22.11. 2013.godine. Poznato Vam je da ste sa majkama   porodiljama obavili razgovor, te ste tada obećali isplata junske naknade, što je i izvršeno(iako ne obećanog datuma). Tom prilikom ste obećali da će u decembru 2013.godine isplatiti julske naknade, te da će se nastojati svim silama iz vanrednih sredstava isplatiti augustovsku naknadu do Nove godine. Međutim danas, 18.12. 2013.godine isto obećanje nije izvršeno.

 

Uvaženi premijeru i ministre za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko – Dobojskog kantona, ne moramo Vas podsjećati na odrednice Zakona o radu koji u svom članu 58 kaže: ‘’Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno’’, ali Vas moramo podsjetiti da naša djeca ispaštaju to što Vi, nadležni u Vladi Zeničko – Dobojskog kantona ne primjenjujete zakonske odredbe čiji ste čuvari. Također  pored pomenutog člana Zakona o radu najbitnija stavka za majke porodilje stoji u članu 64 stav 1 ‘’Za vrijeme korištenja porođajnog odsustva, radnik ima pravo na naknadu plaće, u skladu sa zakonom’’, kao i to da se ne poštuje stav 2 pomenutog člana ‘’Pored prava iz stava 1. ovog člana, radniku se može isplatiti i razlika do pune plaće na teret poslodavca’’. Nezadovoljne nepoštivanjem zakonskih okvira i prava koja su nam zagarantovana, mormao Vas podsjetiti i na obavezu koju ste sebi dali donošenjem budžeta Zeničko – Dobojskog kantona u Ekonomskom kodu 614 200 – Tekući transferi pojedincima gdje je pod rednim brojem 41 KAD 205 zaposlenim porodiljama planirano 7 267 392 KM, a za nezaposlene porodilje u istom Ekonomskom kodu redni broj 46 KAD 211 planirano 153 360 KM za nezaposlene porodilje.

 

Naša briga za pružanje normalnih uvjeta života našoj djeci ne prihvata floskule Vlade o neadekvatnom punjenju budžeta. Nas zanima kada i u kojem vremenskom period možemo očekivati isplatu naknada.

 

Socijalni nemiri i socijalne tenzije svakim danom sve više rastu u našem kantonu, a to dokazuje i nezadovoljstvo studenata zeničkog Univerziteta koji traže svoje stipendije. Dubioza koja produbljuje ovu problematiku sažeta je i u novom konkursu za stipendije, a da prethodne nisu isplaćene, također tu je dječiji doplatak, naknade za nezaposlene porodilje, stalna novčana pomoć, smještaj u drugu porodicu, dio koji se finansira za civilne žrtve rata, tuđa njega i niz drugih prava koaj su priznata Zakonom o socijalnoj zaštiti ZDK.

 

Ukoliko ne izvršite svoje obaveze, mi majke porodilje ćemo ponovo biti primorane da protestujemo ispred zgrade Vlade Zeničko – dobojskog kantona, a u ove proteste će biti uključene i majke porodilje iz drugih općina našeg kantona, kako bismo na taj način ponovo pokušale ostvariti svoja prava koja su nam zagarantovana zakonom.