03 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 Decembar 2014 06:12

Popis: podaci u 2015.

Obrada popisnog materijala odvija se u skladu sa planom aktivnosti koje je usvojilo Vijeće ministara BiH, završene su aktivnosti na skeniranju popisnica i optičkog prepoznavanja sadržaja popisnica, a i šifriranje tekstualnih obilježja se privodi kraju, te očekujem da objava rezultata popisa počne iduće godine, kazao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović za poslovni portal "Profitiraj". 

 

"Popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine bio je jedan od najznačajnijih projekata BiH i najkompleksnije i najzahtjevnije istraživanje koje je provela Agencija. Značaj popisa stanovništva je u tome što ćemo, nakon objave rezultata popisa, prvi put od 1991. godine imati podatke o stanovništvu u BiH. Prvi rezultati koje ćemo objaviti biće ukupni broj stanovnika u BiH i njihov teritorijalni raspored. Ostali rezultati biće objavljivani sukcesivno do 1. jula 2016. godine", rekao je on. Prema njegovim riječima, najveći uspjeh Agencije je izrada "kvalitetnog sistema statistike u BiH, kao i ostvarivanje programskih ciljeva" 


"Na temelju ostvarenih rezultata, prošle godine smo izradili i usvojili 'Strategiju razvoja Statistike BiH 2020' u kojoj se strateški ciljevi Agencije u narednom periodu temelje na unaprjeđenju zadovoljenja potreba korisnika usluga zvanične statistike BiH", kazao je Milinović Dodao je da je sistem prikupljanja statističkih podataka u BiH "do 2004. godine bio neorganizovan". 

 

"Metodologije prikupljanja i obrade podataka na razini entiteta nisu bile međusobno usuglašene. Uradili smo mnogo, tako da danas imamo u svim oblastima statistike podatke koji su međunarodno priznati i uporedivi. Osim toga, u početku smo imali i nedostatak kadra, a danas imamo značajan, ali, prema EU standardima, još uvijek nedovoljan broj kvalitetnih i kompetentnih statističara u sve tri statističke institucije", kazao je Milinović