24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Decembar 2012 06:42

Trifunović u filmu Gariwa

U produkciji nevladine organizacije „Gariwo“ iz Sarajeva, čija je direktorica dr. Svetlana Broz, nastaje dokumentarni film o Melisi Ismičić, nastavnici BHS jezika i književnosti u osnovnoj školi „Novi Šeher“ u Novom Šeheru, općina Maglaj. Radni naziv filma je „Obrazovanje s obrazom“.

 

 

NVO „Gariwo“ dugi niz godina se bavi afirmacijom građanske hrabrosti, a kao takav čin prepoznali su javne istupe gospođice Melise Ismičić. U više navrata, prije svega, kroz dvolist za pravednije obrazovanje „Školegijum“, upućivala je na negativnosti u obrazovnom procesu u BiH. Neki od problema koje je javno kritizirala su: dvije škole pod jednim krovom, sumnjive okolnosti pod kojima se nabavljaju školski udžbenici, nepotizam i politička podobnost prilikom zapošljavanja nastavnog kadra, loši radni uvjeti, poštivanje „nepisanih“ pravila u poslovanju više od zakonom propisanih, itd. Nakon svojih isputa Melisa Ismičić je bila izložena raznoraznim pritiscima i šikaniranjima u svom kolektivu, ali je to nije pokolebalo da se nastavi boriti za pravednije obrazovanje.

 

Jedan od najkompetentnijih sagovornika u filmu „Obrazovanje s obrazom“, kako navode u organizaciji „Gariwo“, jeste Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. U izjavi za dokumentarni film, sa novinarom Amerom Tikveša, ministar Trifunović govorio je o navedenim temama, kao i o podržavanju istupa o iskazivanju građanske hrabrosti prosvjetnih radnika i učenika.

 

Pres služba ZDK