29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Decembar 2013 04:56

Obavezna zimska oprema u HR

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić donio je Odluku o obaveznoj upotrebi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, kojom je vremenski utvrđena obaveza korištenja zimske opreme na pojedinim dionicama.

 

 Prema Odluci objavljenoj u Narodnim novinama, 145/13 uporaba zimske opreme obavezna je u razdoblju od 15. novembra do 15. aprila iduće godine na tzv. zimskim dionicama autocesta, državnih cesta i županijskih cesta, a “odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika”.  Do sada je zimska oprema u Hrvatskoj bila obavezna kad je kolnik bio pokriven snijegom ili kad je na kolniku poledica, a nije bila vezana za određene datume. Sada se to promijenilo.

 

U zimske dionice spadaju autocesta A1 od Zagreba do Maslenice, čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 i A6. Ukupno je to 839,2 km autocesta. Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon.Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg. Za vozače koji nemaju propisanu zimsku opremu kazna je 700 kuna (185 KM)