25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Novembar 2013 22:26

Najzagađenija zenička naselja

Pred vijećnicima Općinskog vijeća u Zenici sutra (srijeda) će se naći sažetak Izvještaja o monitoringu teških metala i drugih štetnih materija u tlu i biljkamana području Općine Zenica. Nažalost, podaci su prošlogodišnji, ali su barem ispunjenje zaključka Vlade Federacije, kojim je naloženo petogodišnje uzastopno testiranje tla i biljki u mjesnim zajednicama najzagađenijeg grada u BiH.  Istraživanje se provodi na dvanaest lokacija, koji su udaljeni od pet stotina metara do 24 kilometra od ograde Željezare Zenica, danas ArcelorMittala, sa ciljem da se utvrdi stepen onečišćenja tla i biljaka teškim metalima i da se predlože mjere sanacije tla u cilju zaštite zdravlja ljudi i stvaranja uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju. 

 

U naselju Tetovo, najbližem Mittalu, je tlo onečišćeno nizom teških metala, a ponađeni su olovo, kadmijum, cink, nikal, mangan i željezo, znatno veće vrijednosti veće od propisanih Pravilnikom o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih tvari u zemljištu FBiH. Ostali istraživani teški metali su ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti. 

 

- Istraživanjem sadržaja konstatovano je da su najveće količine teških metala registrovane u prvom (oraničnom) horizontu i opadale su sa dubinom tla. To pokazuje da teški metali u zemljištu potiču iz industrijskih izvora koji svojim emisijama opterećuju okoliš i ekosisteme na području općine Zenica, navodi se u izvještaju. 

 

Slično onečišćenje utvrđeno je u naseljima Pehare i Gradišće, te Brce, Gornji Čajdraš iStranjani  gdje je tlo takođe onečišćeno olovom, kadmijem, niklom, manganom i željezom, te da je uzrok industrijski. Kao i kod prethodnih konstatovano je «dobro u zlu» što je tlo alkalno i ima dobru zaštitnu moć, što značajno otežava pristupačnost teških metala biljkama. U naseljima Mutnica, Arnauti, Novo Selo, Janjićki vrh i Orahovica ima povišenih koncentracija teških metala, ali se oni vežu za gološke uzroke prirodnog sastava tla. 

 

U laboratoriji Federalnog zavoda za poljoprivredu analizirano je 106 uzoraka gajenih i samoniklih biljnih vrsta. Povišene koncentracije su imali grašak iz Tetova (olovo), te korijen peršuna iz Tetova i Gradišća (olovo). Ono što može obradovati korisnike poljoprivrednih proizvoda iz Zenice jeste da je utvrđeno da mlijeko i poljoprivredni proizvodi  uzeti sa desetina lokacija u ovom grdu nemaju nikako ili imaju vrlo male količine pesticida ili teških metala. Utvrđeno je da se prehranjivanjem tla, te drugim uobičajenim poljoprivrednim metodama gotovo u potpunosti onemogućava da teški metali dospiju u konačni proizvod. 

 

U svom zaključku, analiza navodi «povećan sadržaj teških metala u taložnoj prašini iznad graničnih vrijednosti u zoni do 3,5 kilometra zračne linije od dominantnih industrijskih izvora emisija štetnih materija». Sretna okolnost jeste da u jestivim dijelovima biljaka nije zabilježen «prelazak» otrova, pa Zeničanima ako se po ovoj analizi ne moraju brinuti kad jedu domaće – šta jedu, preostaje samo da se brinu šta udišu. 

 

Utvrđivani su sadržaji teških metala (olovo, kadmij, cink, bakar, nikal, krom, kobalt, mangan i željezo, molibden i arsen) i organskih polutanata u poljoprivrednom zemljištu i određenim vrstama biljaka, kravljem mlijeku, te prisustva pesticida  u nekim biljkama i kravljem mlijeku. Ovaj projekat realizuju Federalni zavod za agropedologiju i Federalni zavod za poljoprivredu u saradnji sa Univerzitetom u Zenici.