22 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Novembar 2013 13:48

Eko forum o Mittalovim filterima

Svi mediji su u petak prenijeli vijest o svečanom puštanju u rad novih filtera na Visokoj peći u ArcelorMittal Zenica. To je ogroman uspjeh i prvi uspješan veliki ekološki projekat u ovoj kompaniji. Generalni direktor kompanije, gospodin Mukund Kulkarni je tom prilikom dao iskrenu izjavu da je "ovaj veliki okolišni projekat važna prekretnica na putu ka smanjenju utjecaja na okoliš u Zenici".


Dakle, ovo je tek početak ozbiljnih investicija i početak popravljanja stanja zraka u Zenici. Projekat je realiziran s 2 godine zakašnjenja (po okolinskoj dozvoli trebao je biti gotov u decembru 2011), i smanjiće emisije prašine iz jednog od 5 velikih pogona.

 

Na osnovu podataka o emisijama polutanata u zrak se obračunava naknada koju zagađivači plaćaju u Fond za okoliš. Prema izvještaju za 2011 godinu, koji je ArcelorMittal dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, iz pogona Visoka peć je u zrak ispušteno 19,8 tona prašine. To predstavlja 2,2% ukupnih emisija prašine iz ove kompanije, tako da tek očekujemo slične projekte na daleko većim zagađivačima, kao što su Koksara ili Energetika.

Emisije prašine
Emisije tabela

 

Ono što nas brine je izjava koju na svečanoj ceremoniji dao premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić: "Mi možemo sutra dovesti inspekciju, zabraniti rad i ostaviti par hiljada ljudi bez egzistencije". Pozivamo Federalnu vladu da odvoji pitanje zaštite okoliša od pitanja zapošljavanja, jer time samo stvara prostor za dalje odgađanje ekoloških projekata. Najava da će se naredna okolinska dozvola izdati kao integralna (za kompletnu fabriku, umjesto za pojedine pogone) je apsolutno neprihvatljiva, jer će omogućiti zagađivačima da izostave investicije u pogone kao što je Energetika, koja učestvuje sa 40% u zagađenju, a projekata na tom pogonu nema ni u planu. Nedopustivo je da se investicije u taj pogon uslovljavaju grijanjem grada, jer se samo 15% ukupne proizvedene energije tokom godine troši na grijanje grada, a 85% su tehnološke potrebe ArcelorMittala.


EKO FORUM ZENICA