20 Juli 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 Decembar 2014 13:21

Eko protesti: nedjelja u podne

 U Zenici je udruženje "Eko-Forum" najavilo za sutra proteste zbog zagađenog zraka i neispunjenih obećanja nadležnih da će regairati. Cilj je motivirati građane za tužbu protiv odgovornih za katastrofalno stanje okoliša u Zenici, ugrožavanje njihovog zdravlja i prikrivanje informacija o zagađenju zraka, vode i tla. U posljednjih deset godina, od kada je Željezara, nakon dokapitalizacije intenzivirala proizvodnju, u Zenici je došlo do povećanja broja oboljelih ljudi usljed aerozagađenja. 

 

Tokom posljednjih godina zabilježen je i veliki broj neispunjenih obećanja koja se upravo mogu dovesti u vezu s trenutnim stanjem zagađenosti zraka u ovom gradu. Jedan od krucijalnih problema nastao je već nakon dokapitalizacije zeničke željezare, 2004. godine. Ugovor o dokapitalizaciji ove kompanije nikada nije javno prezentovan. Ovaj ugovor je, kako ističu u Eko-Forumu, definisao obaveze u smislu visine i rokova investicija, obima proizvodnje i broja zaposlenih, a aneksi Ugovora su trebali definisati aspekte zaštite okoliša. Međutim, niko sa sigurnošću ne može potvrditi šta je od navedenog i urađeno, s obzirom da je ugovor i dalje skriven od javnosti. 

 

Dio odgovornosti je i na Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koje je trebalo javno objaviti rezultate monitoringa emisija polutanata iz postrojenja za koja je ovo ministarstvo izdalo okolišne dozvole, smatraju u Eko-Forumu. Okolinske dozvole za pogone kompanije Arcelor Mittal izdate su s velikim zakašnjenjem, a nisu uvažene ni primjedbe iz javne rasprave niti je urađena studija nultog stanja, pa je praktično nemoguće znati koji su efekti provedenih mjera.  Dozvole za pet pogona ove kompanije su već istekle, najveći projekti nisu realizirani, a kompanija za to ne snosi nikakve sankcije. Kako ističu iz Eko-Foruma, u planu je izdavanje nove, kolektivne dozvole za cijelu kompaniju, čime će se dodatno stvoriti uslovi za prikrivanje nedostataka u proizvodnom procesu koji doprinose nekontrolisanom zagađenju. 

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove imala je obavezu da provede svakodnevne, nenajavljene kontrole rada postrojenja Arcelor Mittal Zenica, tokom i izvan radnog vremena, a posebno u danima nepovoljnih meteoroloških prilika. Uprkos brojnim zahtjevima iz Eko Foruma, inspekcija je vršila samo planske preglede te izricala minimalne kazne, navedeno je.  Iako je Arcelor Mittal najveći zagađivač zraka u Zenici, nije jedini, naglašavaju iz ovog udruženja.