02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 Oktobar 2013 05:51

Studijsko putovanje Memory lab

“Memory Lab” : Četvrto studijsko putovanje i radionica, Njemačka, 21-26.10.2013 - Četvrto studijsko putovanje i radionica koja organizuje platforma “Memory Lab” će se održati od 21-26.oktobra 2013.godine u Njemačkoj. Putovanje će okupiti oko 40 predstavnika/ca inicijativa za pitanja suočavanja sa prošlošću s područja Zapadnog Balkana i Zapadne/Centralne Evrope.


Cilj radionice i studijskog putovanja je da otkrije i istraži izazove suočavanja sa prošlošću na posjećenim mjestima, da razmjene iskustva u pogledu konkretnih tema koje se odnose na suočavanje sa teškom prošlošću (ratovi, diktature,..) u zemljama učesnicama, kao i da se otvori mogućnost uspostavljanja kontakata i saradnje između okupljenih inicijativa. Studijsko putovanje će biti organizovano u Berlinu, na njemačko-poljskoj granici u  Frankfurtu/Oder-Slubice, i u Memorijalnom centru  Ravenbrück (80 km sjeverno od Berlina).

 

Studijsko putovanje organizuje Centar Malraux, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću  (Zagreb), i Francusko-njemački omladinski ured (Berlin/Pariz), u saradnji sa Memorijalnim centrom Ravenbrück, Institutom za primjenjenu istoriju Frankfurt/Oder i Memorijalnog centra Berlinskog zida, uz podršku njemačkog Ministarstva inostranih poslova, Fondacije Robert Bosch i CCFD – Terre Solidaire.

 

Platforma za transeuropsku razmjenu “Memory Lab” povezuje organizacije, institucije i pojedince koji rade na mjestima sjećanja i bave se edukacijom u oblasti sjećanja naročito na području Zapadnog Balkana i Zapadne/Centralne Europe. Projekat je pokrenut pod nazivom “Suočavanje sa teškom prošlošću na području Zapadnog Balkana i Zapadne i Centralne Evrope” u junu 2010.godine održavanjem prvog seminara u Sarajevu, što je nastavljeno organizovanjem seminara u Prijedoru 2011.godine, i studijskom posjetom Jasenovcu, Donjoj Gradini i Vukovaru, te u oktobru 2012.godine, sa trećim u nizu studijskim putovanjem u Francusku, što je uključilo posjetu “Muzeju velikog rata” u Péronneu, “Mémorijalu de la Shoah” i selu  Oradour-sur-Glane.

 

U Njemačkoj grupa će posjetiti:

- Memorijal u Berlinu-Hohenschönhausen, lokalitet glavnog istražnog zatvora za osobe koje je zatvorilo Ministarstvo sigurnosti bivše Istočne Njemačke ('Stasi'), i koji je pretvoren u memorijal 1994.godine.

- Memorijal Berlinskog zida gdje se nalazi komad Berlinskog zida na očuvanom zemljištu, tako da može da prenese utisak razvijanja graničnih linija do kraja ‘80tih.

- Ravensbrück memorijal: 1939, SS je držao najveći ženski koncentracioni kamp Njemačkog Rajha u selu Ravensbrück, 80 km sjeverno do Berlina. U periodu između 1939 – 1945, skoro 150.000 osobe iz 40 različitih zemalja - 132,000 žena, 20,000 muškaraca i 1,000 djevojčica - su registrovani kao zarobljenici; desetine hiljada je ubijeno ili umrli uslijed gladi, bolesti ili medicinskih eksperimenata. Van zidina logora memorijal je otvoren  1959 ; nakon ujedinjenja Njemačke ovaj lokalitet,  Ravensbrück memorijal se proširio tako da je uključio veći dio kompleksa historijskog koncentracionog logora.


Youth Initiative for Human Rights - Sarajevo Office