19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Oktobar 2013 18:34

Odluka roditelja u vezi grijanja

Na hitnom sastanku na kojem su učestvovali predsjednici vijeća roditelja zeničkih osnovnih škola, organizovanom u subotu 19. Oktobra 2013. godine povodom problema hladnih učionica u školama u Zenici koje se griju sistemom daljinskog grijanja, donesena je jednoglasna odluka: Ukoliko snabdijevanje osnovnih škola toplotnom energijom ne bude normalizirano do ponedjeljka 21.10. 2013. godine, u utorak 22.10. 2013. godine roditelji neće slati djecu na nastavu.

 

Želimo jasno i nedvosmisleno istaći da je naš osnovni i jedini zadatak zaštita zdravlja naše djece koje je ugroženo činjenicom da djeca na nastavi moraju provesti 5 do 6 sati u hladnim učionicama. Stoga smo primorani poduzeti konkretne aktivnosti kojima želimo odgovorne inicirati da riješe ovaj problem za koje su sama djeca najmanje kriva, a plaćaju najveću cijenu.

 

Kao zabrinuti roditelji još jednom zahtijevamo od Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Javnog preduzeća „Grijanje“ da u najkraćem roku nađu rješenje za ovaj ozbiljan problem koji ugrožava zdravlje hiljada zeničkih mališana.  Od Vlade Zeničko-dobojskog kantona zahtijevamo da izvrši svoje finansijske obaveze prema JP „Grijanje“ jer je to zakonska obaveza te institucije i jedini način da se dalje ne ugrožava i urušava sistem daljinskog grijanja u Zenici.

 

Istovremeno, od JP „Grijanje“ zahtijevamo da normalizira snabdijevanje škola toplotnom energijom, a da probleme naplate potraživanja rješava na druge načine, koristeći raspoložive zakonske mehanizme i postojeće pravne procedure. Apelujemo na odgovorno ponašanje nadležnih i konkretnu akciju koja će rezultirati toplim učionicama i stvaranjem normalnih uslova da naša djeca sa radošću i zadovoljstvom sjednu u svoje školske klupe. 

 

Odluku donijeli predsjednici vijeća roditelja zeničkih osnovnih škola:

Za OŠ „Skender Kulenović“       Semir Kohnić

     OŠ „Mak Dizdar“                   Edin Škorić

     OŠ „Musa Ćazim Ćatić“         Saša Kolar

     OŠ „Meša Selimović“             Feđa Jovanović

     OŠ „Edhem Mulabdić“           Edina Mulabdić