28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 Septembar 2013 09:02

Projekat u zeničkoj školi

Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice gluhih osoba, u zeničkoj Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" promovisao je projekat skrininga za rano otkrivanje poremećaja sluha kod školske djece. 


Podršku ovim aktivnostima pružila je Vlada ZDK, federalno i kantonalno ministarstvo zdravstva, kantonalno Ministarstvo obrazovanja, kao i Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK. 

 

"Projekat skrininga za rano otkrivanje poremećaja sluha kod školske djece realizuje se putem Službe za školsku higijenu ovog zavoda, koja radi na poslovima prevencije oboljenja i unapređenja zdravlja školske djece", kazao načelnik Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo ZDK Senad Huseinagić. 

 

Premijer ZDK Munib Husejnagić rekao je da kantonalna Vlada podržava ovakve projekte, posvećujući posebnu pažnju preventivi i ranom otkrivanju svih poremećaja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. 

 

Aktivnosti koje su u skloipu ovog projekta organizovane na prostoru ZDK dio su djelovanja utvrđenog Strategijom ranog rasta i razvoja djece, koju je usvojila Vlada Federacije BiH.