15 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Septembar 2013 00:05

OMS o skrnavljenju turbeta

Nepoznate osobe su u tijeku protekle noći provalile u turbe na Bilmišću, nedaleko od Drvenog mosta u Zenici. Vijest o ovom sramotnom činu potvrdili su nam u zeničkoj policiji, koja je jutros i obavila uviđaj. Odnesena je nepoznata količina novca a nedavno renovirano turbe doživjelo je skrnavljenje i značajno oštećenje, objavio je Zenicablog večeras. Tragom naše vijesti oglasio se i Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, koji najoštrije osuđuje ovaj vandalski i sramni događaj u našem gradu.


Zahtjevamo od nadležnih organa što hitniju istragu te pronalazak i procesuiranje počinioca. Međureligijsko vijeće u BiH i OMS u Zenici provodeći Monitoring napada na vjerske objekte, vjerske službenike te mjesta od značaja za vjerske zajednice apelira na nadležne Institucije i na svekoliku zeničku Javnost da jasno i nedvosmisleno osude ovo nedjelo počinjeno nad islamskim kulturno - povijesnim naslijeđem.


Vjerske zajednice i crkve okupljene u OMS-u zajedničkim glasom žele opomenuti i pozvati sve naše vjernike da u ovom i svim sličnim nemilim događajima budu uz svoje susjede i pruže im podršku u njegovanju i očuvanju njihovih svetih mjesta.

 

OMS Zenica 

Tajništvo