29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Septembar 2013 07:50

Opao kvalitet života u Zenici

Kvalitet života u Zenici opao je ove u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izvještaju o provedenom istraživanju u organizaciji Centara civilnih inicijativa, koje je obuhvatilo 14 gradova u BiH.

 

Centri civilnih inicijativa priredili su u Zenici ulični štand u okviru projekta pod nazivom „Lokalna uprava za kvalitet života građana-faza 2“,koji finansira Evropska unija.Povod je Sedmica građanskog učešća koji se obilježava širom Evrope od 22. do 29. septembra.Građani su putem štampanog materijala bili u prilici bolje se upoznati sa rezultatima istraživanja o kvalitetu života u općinama BiH, istakla je Ana Lučić, projekat koordinatorica Centara civilnih inicijativa.


Zenica je,kao i većina ostalih općina u ovom projektu nazadovala u odnosu na prošlu godinu.


- Prošle godine Zenica je bila na 5. mjestu a ove godine pala je na 12. mjesto od 14 posmatranih gradova u BiH.-Zanimljivo je, da je Zenica među rijetkim sredinama koja ima pozitivan prirodni priraštaj,ali se zbog negativnog migracionog salda, smanjuje broj stanovnika, jer veći broj ljudi odlazi nego što se doseljava, kazala je Lučić.

 

Za građane je bila otvorena i Knjiga prioriteta, u kojoj su mogli upisati šta misle da bi Općinska uprava trebala staviti u prvi plan rješavanja.Ulični štand u Zenici,jedan je od planiranih 14 u gradovima širom BiH predviđenih tokom Sedmice građanskog učešća.  (Šerif B. rtvze)