29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Septembar 2013 16:33

Akcija Crvenog križa Zenica

Crveni križ u cijelom svijetu, tradicionalno drugu subotu mjeseca septembra obilježava kao Svjetski dan prve pomoći koji se obilježava pod motom PRUŽIMO PRVU POMOĆ - SPASIMO SVAKI UGROŽENI ŽIVOT. Tako je i ove godine na taj dan, 14.09. započela i i Nedjelja borbe protiv tuberkuloze.

 

Fokus aktivnosti je naglasiti : - da je svako u mogućnosti naučiti prvu pomoć i primjeniti svoje znanje kako bi spasio ugroženi život - da edukaciju prve pomoći treba omogućiti svima, a ne samo pojedinim grupama građana - da je prva pomoć izraz humanosti i želje da pomognemo onima koji su u potrebi - da je broj spašenih života i smanjenje posljedica nesreća mjerilo uspjeha pružanja prve pomoći.

 

Crveni križ Općine Zenica, u povodu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći i Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, je danas na Trgu Alije Izetbegovića, od 12 sati, organizovala sljedeće aktivnosti :

- Poligon sa realističkim prikazom povreda sa akcentom na reanimaciju – svakom zainteresovanom građaninu će biti pružena prilika da na lutkama isproba pravilno oživljavanje, te time i direktno spašavanje ljudskih života odraslih i beba - Slajd prezentacija mogućih povreda i način njihovog saniranja - Info štand sa besplatnim mjerenjem krvnog tlaka, distribucijom promotivnog materijala i prodajom markica u apoenima od 0,50 KM. Uz ove tradicionalne aktivnosti, a u okviru novog projekta CKO Zenica pod nazivom „Starost može biti drugačija“ kojim se uspostavlja Dnevni centar za starija lica u prostorijama organizacije, biće postavljen poseban info štand sa distribucijom info letaka. Dnevni centar će, u skladu sa smjernicama aktivnog starenja i uz pomoć mladih volontera, omogućiti našim starijim građanima druženje uz radionice pletenja, heklanja, crtanja, izrade nakita, informatičkog opismenjavanja, dnevnu i sedmičnu štampu i još mnogo toga.

Ovaj projekat je kroz Javni poziv za aplikaciju projekata iz oblasti socijalne zaštite, finansijski podražala Općina Zenica.


prva pomoc6prva pomoc3