19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 Septembar 2013 07:04

Studenti traže Meškićevo izuzeće

Grupa studenata Pravnog fakulteta u Zenici podnijela je upravi fakulteta i Univerziteta, te Ministarstvu obrazovanja ZDK, prijavu sa zahtjevom za izuzeće profesora Univerziteta u Zenici (UNZE) Zlatana Meškića,  kojim traže formiranje nezavisne stručne komisije sastavljene od profesora sa drugih fakulteta, koji bi ispitali njihovo znanje. 

 

U više navrata «na tapetu»  je bio predmet Međunrodnog privatnog prava i profesor Zlatan Meškić. I pored četrdesetak predmeta na četiri godine studija, taj predmet je «kamen spoticanja», a studenti tvrde das u spremni platiti dolazak stručnjaka iz ove oblasti, ali i izaći na provjere svog psihofizičkog stanja putem ljekarskog pregleda, zbog «situacije» sa polaganjima kod profesora Meškića. 

 

Podsjetimo, u ranijem odgovoru za naš list profesor Meškić je naveo da studenti imaju stalnu mogućnost komuniciranja sa njim, te da po Statutu ima mogućnost polaganja ispita pred komisijom. 

 

- Svaki pokušaj da se na drugačiji način položi ispit, predstavlja korupciju - objašnjava Meškić.  

 

Studenti u svom dopisu navode da traže Meškićevo izuzeće «jer ih je ispitivao više od dvije godine, pa je imao dovoljno vremena da ih ispita i educira», a sve zbog nejasnih kriterija i metoda docenta Meškića. 

 

I nadležnom Ministarstvu stigla je prijava protiv Meškića, koja je upućena u Rektorat na razmatranje. U upravi Pravnog fakulteta nije bilo komentara na ove tvrdnje. Rečeno je da se oni «neće uvlačiti u nove rasprave mimo utvrđenih procedura», Više detalja biće poznato u narednim danima. 

 

Nalazi Interne evaluacije o polaganju ispita govore  da je tokom prošle godine diplomiralo ukupno 56 studenata na Pravnom fakultetu, što znači položilo i «sporni» predmet. Taj broj je i veći nego na drugim fakultetima.  Studenti tvrde da «prosječno po jednom izlasku» prolaznost nije veća od pet posto, odnosno od 60, 70 studenata, svega 2-3 dobije «humanitarnu šesticu», što mora zabrinuti fakultet, jer se radi o studentima koji su u ostalih tridesetak predmeta imali uglavnom «desetke» i «devetke». 

 

Student u jednoj godini može šest puta izaći na jedan ispit, odnosno teorijski dvanaest puta može polagati za dvije godine «sporni» predmet. Prema podacima sa UNZE, ukupna prolaznost ovog predmeta u jednoj akademskoj godini je viša od 50 posto. 

 

- Zaprimili smo zahtjev i kao predstavnici studenata imamo dužnost podržati svaki zahtjev studenata da ostvare ono što im je zagarantovano, a to je pravo na profesionalni pristup. Vjerujemo da će Naučno – nastavno vijeće i Senat rzmotriti zahtjev, a naša dužnost je da ih na to podsjetimo, kazao nam je Dino Tihić, predsjednik unije studenata UNZE, dodajući «da mu je žao što su učestale ovakve prijave, koje štete ugledu Univerziteta i studija».