28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Septembar 2014 15:25

Izvlačenje tijela poginulih rudara

Kako javlja naš novinar sa lica mjesta, u toku izvlačenja zadnja dva tijela došlo je do novog pomjeranja tla te da su spasioci bili prisiljeni prekinuti iznošenje tijela Hajrudina Bradarca kako bi spasili svoje živote. Tako da se izvlačenje njegovog tijela očekuje do ponoći.

20:40 Kako saznajemo kombi je odvukao i treće tijelo nastradalih rudara, dok se izvlačenje četvrtog očekuje za nekih sat veremna. U toku je obdukcija izvučenih tijela koju vrši Vedo Tuco sudski patolog iz Tuzle.

 

 kombi

 

U 20:12 ušla je nova smjena dregger spasilačke čete koja će zamjeniti spasioce koji trenutno rade na izvlačenju tijela.

 

19:38 U 19:36 sati stiglo je vozilo Gradskog groblja Zenica i parkiralo se pred ulaz u jamu.

 

19:10  Prema najnovijim informacijama izvlačenje tijela rudara Hajrudina Bradarca i Fahira Halača se očekuje oko 19:30 sati, dok će do tijela petog rudara Fejze Isakovića spasilačke ekipe stići tokom sutrašnjeg dana.

Ovog trenutka dio ekipe radi na izvlačenju tijela Hajrudina Bradarca i Fahira Halača, dok ostatak tima radi na prokopavanju prema tijelu Fejze Isakovića, a očekuje se da će do njega doći sutra.

Kako saznajemo ako se i dogodi da se sutra nađe tijelo Fejze Isakovića, u upravi rudnika planiraju da zajedničku dženazu za poginule rudare obave u ponedjeljak.

 

U 17:30 sati iz kruga jame Raspotočje vozilom Gradskog groblja Zenica odvedno je prvo tijelo od nastradalih rudara.

 

 17:24 Izvučeni su rudari Dizdarević i Halilović, identifikovali su ih unutar jame članovi porodica, sad se radi izvlačenje preostale dvojice Bradarca i Halaća. 

 

17:07 Izvučena su tijela dvojice rudara na površinu, očekuje se izvlačenje još dva tijela

 

17:01 Izašli su rudari tuzlanskog rudnika "Kreka".

"Dva tijela su izvučena iz kritične tačke jame", rekao je za "Avaz" jedan od rudara rudnika Kreka, koji je učestvovao u izvlačenju tijela nastradalih rudara.

 

16:54  Izašao je dio spasilačkog tima. Očekuje se svakog trenutak da bude izvučeno prvo tijelo

Prema podacima dobijenim od Džanne Hedžić, portparola Kantonalne bolnice Zenica, u ovim trenucima se na promatranju u KBZ nalazi samo jedan povrijeđeni rudar od njih 26, koliko je jučer prebačeno u ovu ustanovu. Uz njih, povrijeđen je bio i jedan spasilac.


Subotnje jutro je u bolnici dočekalo šest rudara na Urgentnom bloku, te jedan na Traumatologiji. Svi rudari sa  Urgentnog bloka su prijepodne poslani na kućno liječenje, dok je zadržan jedan rudar, na Traumatologiji, jer ima nagnječenje lijevog kuka i lijevog koljena, te oba lakta ruku.

- Pacijent će biti zadržan na traumatologiji na opservaciji do ponedjeljka, kada će biti pušten kući, kazala nam je Hedžić.
16:45  Kako nam je rekao brata jednog od nastradalih rudara, očekuje se da se prvo tijelo izvuče za nekih 15 minuta, odnosno oko 17 sati.

 

15:33 Članovi Čete za spašavanje u rudnicima uspjeli su, tokom prve smjene, doći do tijela četiri stradala rudara u jami Raspotočje. Spasioci su sa izolacionim spasilačkim aparatima na leđima uspjeli da se provuku kroz uski, 60 centimetara širok prolaz, i da tijela nastradalih rudara izvuku u rudarsku prostoriju gdje je normalno strujanje zraka, javlja 2Fena".

 

Prema službenoj informaciji ovlaštenih ljudi Rudnika mrkog uglja Zenica, izvlačenje prvog nastradalog rudara može se očekivati do 16.00 sati.

Odmah nakon toga, pristupit će se i izvlačenju ostalih rudara. U ovom trenutku nemamo informaciju kada će spasilačke ekipe uspjeti da se probiju do petog nastradalog rudara, za kojeg smo dobili informaciju da se nalazi nekih 150 metara od mjesta gdje su pronađeni smrtno nastradali rudari.

 

15:15 U 15.14 sati u krug rudnika Raspotočje ušlo je vozilo firme gradskog groblja Zenica, očekuje se odvlačenje tijela poginulih rudara.

 

14:38 U krug rudnika Raspotočje u 14.38 sati stiglo je vozilo Hitne pomoći. Kako saznajemo, pretpostavlja se da su ljekari stigli kako bi konstavali smrt rudara.

14:35 Članovi Čete za spasavanje u rudnicima i dio tehničkog tima prve smjene Rudnika Raspotočje trenutno se nalaze u jami, gdje pokušavaju osigurati uvjete za nesmetano izvlačenje nastradalih rudara, javlja "Fena".

Po riječima Esada Čivića, direktora Rudnika mrkog uglja Zenica, pripremni radovi u jami odvijaju se u skladu s planom i tokom popodneva, najvjerovatnije tokom druge smjene, omogućit će se sigurno izvlačenje tijela rudara.

 

AVAZ

15:15 U 15.14 sati u krug rudnika Raspotočje ušlo je vozilo firme gradskog groblja Zenica, očekuje se odvlačenje tijela poginulih rudara.

 

14:38 U krug rudnika Raspotočje u 14.38 sati stiglo je vozilo Hitne pomoći. Kako saznajemo, pretpostavlja se da su ljekari stigli kako bi konstavali smrt rudara.

14:35 Članovi Čete za spasavanje u rudnicima i dio tehničkog tima prve smjene Rudnika Raspotočje trenutno se nalaze u jami, gdje pokušavaju osigurati uvjete za nesmetano izvlačenje nastradalih rudara, javlja "Fena".

Po riječima Esada Čivića, direktora Rudnika mrkog uglja Zenica, pripremni radovi u jami odvijaju se u skladu s planom i tokom popodneva, najvjerovatnije tokom druge smjene, omogućit će se sigurno izvlačenje tijela rudara.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134238/uzivo-u-krug-rudnika-raspotocje-uslo-je-vozilo-firme-gradskog-groblja-zenica#sthash.EeK2Cy4M.dpuf