28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Avgust 2013 01:48

Delegacija TRD-a kod premijera

Menadžer Nikola Fedrigo i Alesandro Todorović, komercijalista SIDERIMPES-a, kao predstavnici investitora, sa Selvedinom Gondžo, generalnom direktoricom Tvornice rezervnih dijelova, upoznali su  premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Muniba Husejnagića sa trenutno najaktuelnijim poslovima koje italijanski SIDERIMPES, kao investitor, realizuje u Varešu. 

 

Posebno je istaknuta namjera italijanskih ulagača da dalje razvijaju TRD, koji trenutno ima 160 zaposlenih radnika, saopšteno je iz sjedišta Vlade ZDK.  Gosti su najavili da će uložiti dodatnih osam do deset miliona eura u nove projekte. Dostignuti nivo produktivnosti koji se kreće između 60 i 70 procenata daje vidljive efekte, ali nije na očekivanom nivou profitabilnosti. 

 

Ambicije TRD-a su usmjerene na zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti, ali se ozbiljno razmišlja o otvaranju još jednog pogona koji će zahtijevati nove kadrove o čijem se obrazovanju i obuci treba dogovoriti sa lokalnom zajednicom i institucijama Kantona.  Kadar za ovu vrstu metalske industrije se trenutno ne obrazuje u srednjim školama ZDK .  Predstavnici investitora i TRD-a su vrijeme iskoristili i za razmjenu informacija o načinu "pokrivanja" nastalog duga prema po osnovu poreskih obaveza koji je sa kamatama narastao na ozbiljnu cifru. Kazano je da će sa svoje strane učiniti sve da ispoštuju potpisane ugovore o privatizaciji, navodi Press služba ZDK