23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 27 Avgust 2012 02:35

CCI edukacija u Zenici

Centri civilnih inicijativa Bosne i Hercegovine (CCI) obavještavaju javnost da su, na osnovu dogovora sa Ministartsvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i kantonalnim Pedagoškim zavodom, u Zenici, Tešnju i Visokom zakazane velike edukacije prosvjetnih radnika iz oblasti etike i borbe protiv korupcije. Profesori društvene grupe predmeta i pedagozi srednjih škola iz ZDK-a proći će kratku obuku i dobiti praktične i korisne savjete, sa prijedlozima sadržaja i metoda za edukaciju učenika iz oblasti etike i borbe protiv korupcije u narednom periodu.


CCI se krajem 2010. uključio u proces implementacije nacionalne Strategije za borbu protiv korupcije 2009.-2014. i pratećeg Akcionog plana zbog brojnih problema oko formiranja i funkcionisanja institucija nadležnih za monitoring i koordinaciju ovim procesima. Želeći da u eri borbe protiv korupcije damo svoj doprinos, CCI je od početka 2011. godine, zajedno sa partnerskim organizacijama, sproveo kampanju u oblastima obrazovanja i zdravstva u cilju sprovođenja antikoruptivnih mjera iz pomenute Strategije i Akcionog plana. U sektoru obrazovanja smo se fokusirali na inkorporaciju (dodatnih) tema iz oblasti etike i borbe protiv korupcije u nastavne planove i programe obrazovnih ustanova, prije svega srednjih i osnovnih škola, jer je po našem mišljenju obrazovanje učeničke populacije ključ za prevenciju korupcije u budućnosti.


27. 08. u 11h zakazana je prva velika edukacija profesora u ZDK-u, i to u Tešnju, u prostorijama Mješovite srednje škole Tešanj. Događaju će prisustvovati i prosvjetni radnici srednjih škola iz Usore, Maglaja i Zavidovića. Druga velika edukacija održati će se 28.08. u Zenici, sa početkom u 11h, u prostorijama Mješovite srednje škole „Mladost“ na Bilmišću i predstavnici svih deset zeničkih srednjih škola će proći ovu korisnu obuku. I posljednja prezentacija je zakazana 29.08., također u 11h u Srednjoj školi „Hazim Šabanović“ u Visokom i ovom događaju će pored srednjoškolskih prosvjetnih radnika iz Visokog prisustvovati i profesori i pedagozi iz Vareša, Breze, Kaknja i Olova. Na osnovu prijedloga i savjeta koje će dobiti od predavača-eksperata za oblast borbe protiv korupcije profesori će u narednom periodu održati (dodatna) predavanja za učenike iz oblasti etike i borbe protiv korupcije, a sve u cilju skretanja pozornosti učeničke populacije na ogromnu sistemsku korupciju u bh društvu i na opasnosti od te pošasti.