23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 19 Avgust 2013 15:20

Ko je u pravu:profesor ili studenti

U anonimnom pismu koje je stiglo na našu adresu, apsolventica Pravnog fakulteta u Zenici, koja tvrdi da iznosi i stav svojih kolega, ističe da je neuobičajeno teško položiti ispite kod profesora doc. dr. Zlatana Meškića, a koji na ovom fakultetu predaje četiri predmeta. 

 

Ova studentica tvrdi i da su praktični slučajevi na pismenom dijelu ispita, po ocjeni advokata s kojima su se konsultirali, više ispiti za profesionalne vještake te i da zbog toga više od 40 studenata samo još ispit iz predmeta „Međunarodno pravo" s četvrte godini treba položiti do diplomskog.

 

- Ima situacija da ljudi izlaze po dvije godine na taj ispit i ne mogu položiti, uključujući i apsolventske rokove. Naravno, uvijek se može povući ono staro da studenti ne uče, međutim to nije tačno jer poznajemo kolege koji nikada nisu obnovili godinu, a izlazili su na Međunarodno pravo po godinu i po. Ovaj problem s profesorom Meškićem traje nekoliko godina i cijeli Univerzitet u Zenici bruji o tome, ali niko ništa ne poduzima jer se boje posljedica - navodi se u pismu. Dalje, studentica kao dokaz za svoje tvrdnje navodi podatke s oficijelne stranice Pravnog fakulteta gdje se pod odjeljkom Oglasna ploča za dodiplomski studij nalaze rezultati svih rokova do sada.

 

- Bilo je slučajeva da od 77 studenata koji izađu na ispit, 74 ne položi - navodi se u pismu. S druge strane, profesor Meškić tvrdi da ove optužbe nisu utemeljene. 

 

- Studenti u okviru konsultacija, javnih uvida u rad, putem e-maila i izvan službenih termina za konsultacije imaju stalnu mogućnost komuniciranja sa svim profesorima, pa tako i sa mnom, a sve u svrhu poboljšanja znanja i što bolje pripreme za ispit. Ako student smatra da nije objektivno ocijenjen, po Statutu ima mogućnost polaganja ispita pred komisijom, što, kako vidim ovdje, nije slučaj. A svaki pokušaj da se na drugačiji način položi ispit, predstavlja korupciju - objašnjava Meškić.  On dodaje i da se prolaznost poboljšava i davanjem predrokova, a studenti koji su odslušali završnu godinu, putem apsolventskih rokova, imaju mogućnost da na neograničen broj ispita, u okviru jednog roka izlaze svaki mjesec.

 

Predsjedavajući Naučno-nastavničkog vijeća Pravnog fakulteta u Zenici, doc. dr. sc. Spahija Kozlić ističe da apsolutno podržava rad prof. Meškića te da su i kriteriji ocjenjivanja i autonomno pravo svakog profesora. 

 

- Koliko je meni poznato, službenih pritužbi na rad prof. Meškića i zahtjeva za polaganje ispita pred komisijom nije bilo. Ovakav pokušaj izlaska studenata u javnost može se smatrati pokušajem pritiska i korupcije - ističe Kozlić.