29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Maj 2013 13:27

3P tribina: Ko sam,zapravo,ja

Održana javna tribina sa temom: "Ko sam, zapravo, ja ?"  U velikoj sali Općine Zenica sinoć je održana, prilično dobro posjećena, JAVNA TRIBINA. Tribinu je organizovala nevladina organizacija "Pomoć – Pravda – Posredovanje" iz Zenice (NVO "3P"), uokviru obilježavanja prve godišnjice ove nevladine organizacije i u susret popisu stanovništva, kao najvažnijem događaju u proteklih 100 godina, pod nazivom "Ko sam zapravo ja?".


Predavači na tribini su bili: gospodin Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, prof.dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture " PREPOROD" BiH i prof. dr. Suad Kurtčehajić. Moderator ove javne tribine bila je Sumeja Šišman iz NVO "3P".


Prvi govornik na tribini bio je Muvedet Šišić, predsjednik NVO "3P", koji je prisutne upoznao o ovoj nevladinoj organizaciji i njenom djelovanju u prvoj godini postojanja. Nakon toga uslijedio je video prilog od Senada Hadžifejzovića pod naslovom: "Popis je planirana prevara", koji su prisutni pogledali sa velikom pažnjom. Renomirani predavači ukazali su na značaj predstoječeg, oktobarskog, popisa stanovništva u BiH. U svojim izlaganjima predavači su ocijenili predstojeći popis kao istorijski momenat za Bošnjake, koji u oktobru imaju priliku prvi put se izjasniti kao Bošnjaci.

 

Predstojeći popis stanovništva već je ocijenjen kao istorijski za građane Bosne i Hercegovine, a posebno za Bošnjake, te je u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuta aktivnosti na upoznavanju građana sa predstojećim popisom stanovništva, te izjašnjavanju Bošnjaka na pitanje o etničkoj pripadnosti. Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je još 1991. godine i pokazao je kako je u toj zemlji tada živjelo nešto više od četiri miliona i 300 hiljada stanovnika. Neslužbene procjene su kako bi ta brojka sada mogla biti oko 3,8 miliona. Predavači su objašnjavali određene pojmove kao npr. Bosanac i Bošnjak. To su dvije različite identifikacije. Bošnjak je nacionalna, a Bosanac teritorijalna identifikacija.


"Te dvije identifikacije ne mogu se dovoditi u vezu da jedna drugu isključuju. Svaki Bošnjak može biti Bosanac, a svaki Bosanac ne mora da bude Bošnjak. Ova dilema po mom mišljenju je dio jedne veoma duge i složene kampanje revizije istorije. Želja je protagonoista te kampanje da nas vrate unazad na vremena kada je bilo problematično da li mi kao Bošnjaci uopšte postojimo“, govorili su predavači, istakavši kako je ovo vid "osporavanja bošnjačkog identiteta, što je osnovni vid osporavanja Bosne".

Sejfudin Tokić je rekao da popis smatra historijski važnim i za Bošnjake i za BiH, jer je to prvi put nakon 100 godina da je Bošnjacima dozvoljeno da se izjasne kao takvi. Rekao je i to "da je popis istorijska sekunda i svojevrstan politički referendum" 
Na tribini je, između ostalog, rečeno i slijedeće: "Popis stanovništva u BiH iznimno je osjetljivo političko pitanje, jer osim statističkih podataka treba potvrditi i to kakve je posljedice po demografsku strukturu te države ostavio rat vođen od 1992. do 1995. godine i tokom kojega je provedeno masovno etničko čišćenje nekih njenih dijelova. Upravo zbog toga političke stranke, godinama, se nisu mogle dogovoriti o provedbi popisa".

 

E. Imamović za Zenicablog