29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 19 Maj 2013 00:38

Lets Do It-40.000 u BiH

 Više od 40.000 građana iz više od 110 općina iz cijele BiH bili su u subotu akteri najveće volonterska akcija u povijesti BiH “Let’s do it – očistimo Zemlju za jedan dan”.  Kako su saopćili organizatori, u toku pet sati, koliko je akcija trajala, prema preliminarnim rezultatima više od 40.000 građana i nekoliko hiljada djece uzelo je učešće u akciji. 

 

Akcija „Let's do it – Očistimo Zemlju za jedan dan“ najveća je volonterska akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizirao u našoj zemlji prošle godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete „Let's do it World“, a nositelj projekta su udruge građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je generalni partner kompanija HT ERONET. 

 

- Izuzetno smo zadovoljni realizacijom ovogodišnje akcije, budući da je odziv građana bio odličan. Sretni smo da su građani BiH pokazali da žele da žive u čistoj BiH. i da se ekološka svijest kod stanovništva povećala. Ponosni smo da su se ovo godine projektu pridružili i učenici osnovnih i srednjih škola. Mi nastavljamo sa planiranim aktivnostima i najavljujemo na jesen akciju sadnje drveća u jednom danu - kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“. Prepoznavajući vrijednosti akcije „Let's do it – očistimo Zemlju za jedan dan“, projekt su podržale agencije Ujedinjenih nacija u BiH i Delegacija EU u BiH. 

 

“Ove godine Ujedinjene nacije su obezbijedile prostor i svu potrebnu opremu za realizaciju ativnosti glavnog info štaba akcije. Mi, Volonteri Ujedinjenih nacija u BiH vjerujemo da je bit volonterizma odvajanje slobodnog vremena i truda u cilju postizanja pozitivnih društvenih promjena, što smo potvrdili aktivnim učešćem svih agencija UN-a - izjavila je Hyun Joo Youn, predstavnica Volontera Ujedinjenih nacija u BiH. 

 

Značaj ove akcije prepoznao je i vladin sektor, te su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju RS, te Fond za zaštitu okliša FBiH odlučili i ove godine podržati ativizam mladih entuzijasta. Konačni rezultati akcije biti će prezentirani javnosti uskoro. 

 

Zeničani su od ranih jutarnjih sati na terenu angažovani na čišćenju ilegalnih deponija smeća i zelenih površina. U akciji, između ostalih, učestvuju SRK "Bosna", Re-Aktiv, Judo Klub "Policajac", Prevent, Lokalni Tim ASuBiH Zenica, AIESEC, Savez izviđača, Lokalni volonterski servis, Mladi Crvenog krsta, UG "Nova nada", Komisija za mlade Općine Zenica i Asocijacija Mostovi Prijateljstva.