29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 April 2013 13:58

Zeničani na Sajmu kreditiranja

 U Domu mladih na Skenderiji, više od 600 učenika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine učestvovali su na Šestom Sajmu Kreditiranja  koji se realizira u okviru projekta VOLONTIRAJ – KREDITIRAJ.  Projektne ideje prezentovalo je 107 škola iz 43 bosanskohercegovačka grada takmičeći se za sredstva iz Fonda Socijalni dan u kojem je zahvaljujući volonterskom aktivizmu srednjošolaca u oktobru 2012. godine prikupljeno preko 27.000,00 KM za učeničke projekte.


Nagrađeno je ukupno 29 najboljih projektnih ideja srednjoškolaca, a koji su od direktnog interesa za njihove lokalne zajednice. Zahvaljujući učeničkim glasovima nagrade su dobile škole iz slijedećih gradova: Gradiška, Kakanj, Novi Travnik, Višegrad, Usora, Breza, Visoko, Posušje, Tešanj, Gornji Vakuf, Tuzla, Zenica, Bijeljina, Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Hadžići. Odlukom savjetodavne grupe nagrade su dobile škole iz Sarajeva, Odžaka, Velike Kladuše, Čelića i Posušja. Dodatne sponzorske nagrade obezbijedili su Mikrokreditna organizacija "LIDER", Facit doo i Udruženje INFOHOUSE školama iz: Banja Luke, Sarajeva i Srebrenice.  NATO u BiH, također je pružio finansijsku podršku organizaciji Šestog Sajma kreditiranja. 

 

Također, tokom Sajma Kreditiranja mladi su u jednosatnoj sesiji pod nazivom „KUTAK SA MINISTROM“ dobili priliku da razgovaraju „face to face“ sa Federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem o interesima, potrebama i problemima u obrazovnom sistemu sa kojima se oni suočavaju danas.

 

Mladima su se obratile i mnoge visoke uzvanice institucija koje su dale nesebičnu podršku ovom projektu među kojima su: Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke, Harold Hiorth, brigadir NATO, Aida Stajnbauer, izvršna direktorica za ekonomsko-finansijske poslove iz BH Telecom-a, Ljubinka Dragojević u ime partnera Grada Banja Luke, Sabina Memić u ime partnera Grad Mostar, te mnogi drugi.

 

SAJAM KREDITIRANJA je organizovan s ciljem povezivanja i ujednjavanja obrazovnih ustanova, profesora, privrednika, predstavnika vlasti iz svih regija Bosne i Hercegovine, kao i predstavnika stranih organizacija i zemalja, a taj cilj je podrška mladima i njihovim idejama o boljem i kvalitetnijem  životu u svojoj sredini, što su učenici i pokazati prezentiranjem njihovih projekata. Podsjećamo da su nakon šest godina trajanja projekta VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ tokom kojeg je zaposleno više od 7.000 srednjoškolaca mladi ljudi iz cijele BiH jednodnevnim radom zaradili više od 130.000 KM za njihove projekte.

 

sajamkredit02