28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Februar 2013 15:23

Sigurnosna konferencija u Zenici

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prisustvovao je danas  konferenciji o temi “Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini “.  Tokom konferencije je naglašeno da je korupcija vrlo prisutna u BiH i da predstavlja najozbiljniji sigurnosni problem, a da je upravo borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan  od priroiteta Ministarstva sigurnosti BiH.



- Naša velika obaveza je borba protiv sistemske korupcije. U toj borbi snažno nas podržava i američki ambasador u BiH Patrick Moon - rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, obraćajući se učesnicima konferencije.

- Raduje me da ste ovdje došli do zaključka da je evidentna dobra saradnja Ministarstva sigurnosti BiH i agencija i službi u njegovom sastavu. Došli smo do toga da govorimo jednim jezikom i stvaramo dobru atmosferu da, koristeći najbolja iskustva, činimo sigurno okruženje. Taj timski duh, koji je prisutan unutar sigurnosnog sistema naše države, otežat će put kriminalcima i državnoj mafiji - naglasio je Radončić. Nakon jučerašnjih izlaganja direktora agencija i službi u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, drugog dana rada konferencije čula su se i izlaganja o radu ministarstava i policija Federacije BiH i RS-a.

Rečeno je da su policije spremne odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u BiH te da je potrebno da ih adekvatno u tome prate ostale strukture pravosudnog sistema u našoj državi. Učesnicima konferencije obratili su se i predstavnici OSCE-a, DCAF-a te drugih međunarodnih organizacija koje su prisutne u BiH. Direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH (ICITAP) James Jim Tillman naglasio je da policija u BiH, da bi bila uspješna, treba uživati podršku parlamenta.

- Sigurnost ima cijenu, sigurnost nije besplatna, ali je to svačija odgovornost - rekao je Tillman. Na  kraju konferencije zaključeno je, između ostalog, da nema prijetnji bezviznom režimu, da je u budućnosti neophodno poboljšati zakone u oblasti sigurnosti i  da borba protiv privrednog kriminala treba biti među prioritetima. Data je podrška regionalnoj saradnji te je zaključeno da je očita potreba za većim budžetima u svim segmentima sigurnosti.
Četvrta konferencija o temi „Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“ održana je u Zenici u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH. Konferencija je okupila čelne ljude svih sigurnosnih institucija, ministarstava, službi na državnom i entitetskim nivoima te predstavnike međunarodnih vojnih i civilnih organizacija koje djeluju na ovom području, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.