18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Januar 2013 21:13

Vijeće o zagađenju bez zaključka

opcinsko vijece zenica opcinsko vijece zenica

 

Današnja tematska sjednica Općinskog vijeća u Zenici okupila je institucije na svim novima vlasti odgovorne za stanje okoliša u gradu, predstavnike nevladinog sektora, predstavnike najvećeg industrijskog zagađivača, kompanije ArcelorMittal, zastupnike u parlamentima... Namjera je bila da svi sudionici međusobno a i javnosti, rasvijetle problematiku zaštite okoliša. Na momente žučna rasprava svela se na opšti zaključak: potrebna je sinergija djelovanja sa zajedničkim ciljem da se Zeničanima obezbijedi zdraviji okoliš, javila je rtvze.ba.

Iz izvještaja o stanju okoliša u periodu od 1. januara do 31. decembra 2012. godine, vidljivo je povećanje koncentracija sumpor dioksida i prašine ispuštene u zrak, naročito u periodima nepovoljnih vremenskih prilika. Povećane su koncentracije željeza u prašini, a za vrijeme grijne sezone, koncentracije sumpor-dioksida u zraku veće su i za 70 posto od uobičajenih. Zaključeno je kako su ovi pokazatelji direktno vezani za nezadovoljavajući stepen implementacije projekata po okolinskim dozvolama u kompaniji ArcelorMittal. Pokazuju to i tabele koje je za ovu priliku pripremila Komisija za praćenje stanja okoliša. Sa gotovo svim ekološkim projektima se kasni i kasniće i do pet godina. Najgora situacija je u pogonima Čeličane i Koksare.

 

- Stiče se dojam da se želi kupiti vrijeme i to je nedopustivo, - zaključio je Jusuf Duraković, predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša.

 

Izlažući učinjeno po zaključcima Vijeća, Muhamed Pašić je napomenuo da Općina Zenica kasni sa aktivnostima na oporavku zagađenog zemljišta, uspostavi monitoring sistema za praćenje zagađenosti zraka, ali i vode i tla, zbog nedovoljne podrške Federalnog fonda za zaštitu okoliša. Edin Terzić je u ime Ministarstva za okoliš i turizam Federacije BiH najavio da će predložiti da se iz Fonda za zaštitu okoliša odrede sredstva za uvođenje sistema alternativnog utroška zemnog plina, kako bi se smanjio utjecaj sumpor-dioksida.

 

Federalni inspektor okoliša, Ibro Kulin, kazao je da se kašnjenja u realizaciji obaveza Mittala iz okolinskih dozvola reflektuju na rad Federalne uprave za inspekcijske poslove tako što ova institucija zapravo uopšte ne zna na osnovu čega treba djelovati. Izrazio je nezadovoljstvo i tjeskobu, zbog ponašanja kompanije ArcelorMittal, priznajući da Federalna uprava za inspekcijske poslove, tu ne može učiniti mnogo, bar ne onoliko koliko javnost od nje očekuje...

 

Nevladin sektor najošrije je danas osudio postupke i propuste svih subjekata uključenih u problematiku okoliša. Harun Drljević, bivši zenički vijećnik, je napomenuo da je ovo Vijeće prihvatilo kako je istakao, nedovršen Plan aktivnosti na smanjenju zagađenja koji je bio osnov za izradu okolinskih dozvola za pogone ArcelorMittala.

 

Samir Lemeš iz Eko foruma je ocijenio ponašanje odgovornih spram zdravlja Zeničana sramotnim.

 

- Svakodnevno se na onkologiji liječe 72 pacijenta. Ne želimo više slušati planove, hoćemo da se radi, - poručio je Lemeš. Eko forum je između ostalog predložio podnošenje tužbe protiv ArcelorMittala, kao i pokretanje disciplinskog postupka protiv prvog čovjeka Federalne uprave za inspekcije, Ibrahima Tirka.

 

- Do sada je Mittal realizovao niz projekata u svim departmentima. Fokus je bio na smanjenju prašine i dimnih plinova. Do sredine godine biće realizovana četiri velika projekta što će značajno promijeniti sliku željezare. Radi se o projektima na Visokoj peći, Koksari i Aglomeraciji, - kaže Azra Sivro, direktorica Departmenta ekologije u ArcelorMittalu. Prema njenim riječima sa projektima se kasni prije svega zato što su 'svi timski potcijenili kompleksnost projekata iz okolinskih dozvola, a tu je i ekonomska situacija na globalnom planu'.

 

Današnja sjednica za kojoj nisu doneseni zvanični zaključci trajala je šest sati.

 

izvještaj: rtvze

foto: J. Hadžić