19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Decembar 2012 15:26

Foto: Protesti protiv zagađenja

 U organizaciji Eko foruma Zenice danas je održana protestna šetnja od spomen-obilježja Kameni spavač do direkcije kompanije ArcelorMittal uz poruku: "Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i vas". Na putu protestnog marša, građani su se zaustavili ispred zgrade Općine Zenica gdje su zalijepili svoje zahtjeve, a potom se uputili prema svome glavnom odredištu, direkciji ArcelorMittala Zenica. Skoro deset hiljada ljudi pokazalo je svoj stav u do sada najmasovnijim protestima u ovom gradu. Potpredsjednik Eko foruma Zenica, Samir Lemeš, danas je izašao pred građane, te se svima zahvalio na današnjem odzivu.

 

- Krivci za ovo loše stanje moraju odgovarati pred sudom. Pokazali smo da nas ima više i da će nas biti još više i ovo će obići cijeli svijet. Protiv Mittala se bune Francuzi ali i Zeničani. Pokazali smo ko smo i šta smo, ako ne bude ništa bolje poslije ovoga, predlažem Mittalu da odriješi kesu i pripremi advokate i da se vidimo na sudu.", kazao je Lemeš.

 

pogledajte foto galeriju sa protesta

 

EVO I SAOPĆENJA ARCELOR MITTALA KOJEG PRENOSIMO U CJELOSTI

 

 

"Kompanija ArcelorMittal Zenica u potpunosti razumije zabrinutost iskazanu na protestu. Kada su u pitanju neke iznesene tvrdnje, željeli bismo još jednom pojasniti par bitnih tačaka:

 

Tokom prethodnih godina, razvili smo otvoren dijalog sa nadležnim vlastima i lokalnom zajednicom. Budući da imamo važnu ulogu u privredi grada, kompanija  ArcelorMittal Zenica bi željela da obavijesti sve zainteresirane strane (stejkholdere) u svezi sa dešavanjima u našem poslovanju i perspektivama. Što se tiče kvalitete zraka uopće, svjesni smo da, pored drugih industrijskih postrojenja, kućnih ložišta i ispušnih plinova iz automobila, kompanija ArcelorMittal Zenica doprinosi emisijama, i stoga ozbiljno shvaćamo svoju odgovornost kada je u pitanju smanjenje našeg utjecaja na okoliš. Činimo što je do nas time što ulažemo u  praktična rješenja, ali svi subjekti  moraju raditi zajedno na poboljšanju kvalitete zraka u našem gradu, i ovaj cilj ne može biti postignut napadima na jednu stranu, već  integriranim i sinkroniziranim pristupom.

 

Kada je u pitanju zaštita okoliša, činjenica je da je kompanija ArcelorMittal Zenica započela realizaciju ekoloških programa u okviru projekta „Fenix“ još 2008. godine, investirajući u programe revitalizacije, obnove i nabavke nove ekološke opreme. Do 2011. godine, ukupan iznos investicija u ekologiju dostigao je 41.8 miliona  američkih dolara koje uključuju različite projekte iz zaštite okoliša u okviru Koksare, Aglomeracije, BOF Čeličane i Energetike, kao i ulaganja u modernu opremu za  kontinuirani monitoring. Od početka 2012. godine, krenuli smo sa ugradnjom filtera u okviru tri velika ekološka projekta na Koksari, Visokoj peći i Aglomeraciji.  Ukupan iznos investicija u ove projekte dostići će oko 13 miliona američkih dolara i mi nastavljamo sa investicionim planovima čak i u ovim teškim financijskim  okolnostima. Što se tiče poštovanja zakona, kompanija ArcelorMittal Zenica je dio jedne svjetske kompanije i obavezna je da poštuje zakone koji se odnose na naše poslovanje i da bude u stalnom kontaktu sa svim nadležnim vlastima. Kompanija ArcelorMittal Zenica je pripremila detaljan plan u vezi sa dostizanjem ekoloških normi i započeli smo sa njegovom  implementacijom tokom ponovnog pokretanja integralne proizvodnje 2008. godine. Naš cilj je dovesti emisije iz pogona ArcelorMittal Zenica u sklad sa odgovarajućim BiH i evropskim standardima u jednom razumnom vremenskom roku – to je jasan cilj investicionih programa i svi radimo jako puno na tome. Idući ka ostvarenju tog cilja, mi smo već ispunili EU norme u više oblasti: prečišćavanje gasova na Visokoj peći, BOF Čeličani i Mikseru, kao i emisije iz usponskih kolona na koksnoj bateriji. A ubrzo ćemo dostići EU norme koje se odnose na emisije sa livne platforme Visoke peći i emisije koje nastaju tokom zasipanja uglja na koksnoj bateriji, kao i eliminiranje visokog procenta prašine sa linije transporta sintera u pogonu Aglomeracija. Takvi projekti trebaju izvjesno vrijeme za realizaciju – kako zbog svoje kompleksnosti, tako i zbog činjenice da ih instaliramo na pogone koji su u radu, što je izazov sam po sebi. Ovaj zadatak se ne može završiti preko noći, stoga molimo sve naše interesne grupe za razumjevanje i strpljenje.Nastavićemo da ulažemo u naša postrojenja kako bismo izgradili održivo poslovanje, dok u isto vrijeme omogućavamo poboljšanje lokalne situacije."

 

Hvala za pažnju.

Srdačan pozdrav,

ArcelorMittal Zenica

 

 

Prošlo je tačno 3048 dana otkako je ArcelorMittal postao većinski vlasnik zeničke željezare. Od ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, stanje okoliša se neprestano pogoršava, i ozbiljno ugrožava naše zdravlje.


"Eko forum" i građani Zenice zahtijevaju:

od kompanije ArcelorMittal:
  • Poštivanje ekoloških zakona, standarda i propisa FBiH;
  • Hitna realizacija ekoloških projekata iz Plana aktivnosti za smanjenje zagađenja iz 2008. godine;
  • Hitno osposobljavanje i maksimalno korištenje postojećih kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i plinova;
  • U danima nepovoljnih meteoroloških prilika: korištenje alternativnih goriva i smanjenje proizvodnje na minimum;
  • Investicije prema Ugovoru o dokapitalizaciji iz 2004. godine.
od Vlade Federacije BiH:
  • Kontrola realizacije ugovornih obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji iz 2004. godine, u vezi sa zaštitom okoliša.
od Federalnog ministarstva okoliša i turizma:
  • Pritisak na sve, a posebno velike zagađivače, da poštuju zakone FBiH i standarde koji propisuju dozvoljeni nivo zagađenja iz postrojenja, kako bi građani Zenice imali život dostojan čovjeka u XXI vijeku;
  • Javno objavljivanje rezultata monitoringa emisija polutanata iz postrojenja za koja je ovo ministarstvo izdalo okolišne dozvole, u skladu s Arhuškom konvencijom i zakonima FBiH.
od Federalne uprave za inspekcijske poslove:
  • Svakodnevne, nenajavljene kontrole rada postrojenja ArcelorMittal Zenica, tokom i izvan radnog vremena, posebno u danima nepovoljnih meteoroloških prilika;
  • Izricanje maksimalnih kazni za kršenje ekoloških propisa.
od Općine Zenica:
  • Hitno zakazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća sa temom "Analiza stanja okoliša u Zenici";
  • Javno objavljivanje Izvještaja o stanju okoliša u Zenici za 2011. i 2012. godinu;
  • Hitna nabavka i puštanje u rad sistema za monitoring kvaliteta zraka u Zenici i izrada katastra zagađivača.
Preživjeli smo rat, preživjećemo i vas!