16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Decembar 2012 08:32

Podrška Protestnom maršu

 

Zenički Eko forum poziva sve građane Zenice da učestvuju u protestnom maršu od spomen obilježja "Kameni spavač" do direkcije kompanije ArcelorMittal, u subotu, 22. decembra. - Pokažimo cijelom svijetu da imamo dostojanstva i časti suprotstaviti se ovoj bahatoj i neodgovornoj kompaniji, nesposobnoj vlasti i svima koji učestvuju u ovom zločinu protiv našeg zdravlja i zdravlja naše djece, - oštro poručuju iz ove nevladine organizacije. Dobili su  nekoliko pisama podrške organizacija koje se bave zaštitom okoliša.

 

Zelena akcija iz Zagreba izražava uvjerenje da građani Zenice imaju dovoljno snage i ustrajnosti izboriti se za svoja prava. - Do sada se pokazalo da je za promjene u društvu neophodan angažman samih građana i da su često upravo sami građani jedina stvarna oporba devastaciji okoliša. Zbog toga podržavamo sve nenasilne i nestranačke aktivnosti građana Zenice, usmjerene prema poboljšanju kvalitete zraka, - navodi Zelena akcija u pismu podrške Eko forumu.

 

Bankwatch Network, koordinacija stručnih udruženja koja prati realizaciju kredita međunarodnih bankarskih institucija, izražava duboko razočarenje što je uloženih 25 miliona eura Evropske banke za obnovu i razvoj, uloženo u projekte zeničkog ArcelorMittala koji ne daju vidljive rezultate.

 

Tu su podrške i još nekoliko eko udruženja iz Hrvatske i Slovenije.

 

- Pozivanjem inspekcijskih službi da izađu na teren i konstatiraju zagađenje možete dobiti podatke za eventualnu tužbu protiv proizvođača koji zagađuju. Organizirajte aktivnosti, prostestirajte, poslužite se građanskim neposluhom ne biste li odgovorne natjerali da nešto poduzmu. Bitka za ustavno pravo na čist zrak je bitka bez kraja. Treba biti uporan i ne odustati. Tijekom deset godina našeg postojanja poduzeli smo mnoge akcije i sigurni smo da se može nešto postići. Možda ne uspijemo svaki puta, možda su neki puta to mali pomaci, ali mi ne odustajemo. Nemojte ni vi, - poručili su iz Udruge Eko Kvarner.

 

- Nesavjesnim kapitalistima stalo je samo do kratkoročnih finansijskih efekata. Nije ih briga što ljudi u okruženju koji zagađuju, masovno obolijevaju, - ističe Udruženje Civilne inicijative iz Celja, podržavajući aktivnosti zeničkog Eko foruma.