19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Decembar 2012 16:01

Smajlović nezadovoljan Fondom

 

Od ukupno 104 projekta iz oblasti zaštite okoliša na teritoriji Federacije BiH, u iznosu 18 miliona 832.000 maraka, Općina Zenica u ovoj godini dobila je sredstva za realizaciju tri projekta. To su “Nadgradnja kaseta za odlaganje otpada” na Regionalnoj deponiji Mošćanica, zatim “Studija izvodljivosti i idejni projekat kompletnog sistema prikupljanja, transporta i prečišćavanja otpadnih voda” u Kompaniji ArcelorMittal Zenica i “Nabavka, isporuka i održavanje stanica za monitoring kvalitete zraka u Općini Zenica”.

 

Tim povodom danas su u Zenici, uz prisustvo visokih federalnih i kantonalnih zuvaničnika, potpisani ugovori o sufinansiranju izmedju Fonda za zaštitu okoliša i korisnika sredstava iz svih općina. Sredstva je inače obezbijedio federalni Fond prikupljanjem općih i posebnih vodnih naknada i naknada za okoliš koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila.

 

O projektu uspostave monitoringa, načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović kaže:

 

- Uvijek kad se dijele sredstva postoji nezadovojstvo, a ja sad imam veće nego obično, jer naš projekat nije tretiran onako kako smo ga kandidovali. Zna se da smo putem tendera izabrali izvođače i da od iduće sedmice planiramo montažu opreme. Do kraja godine smo namjeravali montirati kvalitetan sistem monitoringa zagađenja i definisali smo način na koji ćemo adekvatno obavještavati Zeničane o podacima. Na stranu to šta Zenica daje ostalim gradovima i koliko doprinosi različitim fondovima na nivou Federacije, ali Zenica ima problem i želimo da nadležni rade svoj posao, - istakao je ovom prilikom načelnik Zenice, Husejin Smajlović.

 

S.S., RTVZE.ba