28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Oktobar 2011 03:49

Danas BiH - Luksemburg Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bilino-poljeSelektor nogometne reprezentacije Luksemburga, Luc Holtz izjavio je na press konferenciji u Zenici, kako je selekcija BiH favorit u meču koji se igra večeras na stadionu Bilino polje (20 sati).

„U posljednjim utakmicama smo pokazali da možemo igrati i sa jačim selekcijama. U utakmicu ulazimo sa ambicijama da iznenadimo. BiH ima kvalitetniju ekipu ali dat ćemo sve od sebe da upišemo pozitivan rezultat“, izjavio je Holtz.

 

Luksemburški selektor istakao je kako je pred ovaj meč suočen sa velikim problemima kada je u pitanju sastavljanje ekipe. Posebne probleme Holtz je imao sa odbrambenom linijom gdje je najavio da će igrati nogometaši na koje Luksemburžani računaju u narednim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Pretposljednji meč kvalifikacija za odlazak na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2012. godine reprezentacija BiH danas će protiv selekcije Luksemburga odigrati na stadionu "Bilino Polje" u Zenici.

Pobjedom protiv Luksemburga, reprezentacija BiH osigurala bi dodatne kvalifikacije za prvenstvo koje će naredne godine biti igrano u Poljskoj i Ukrajini. U prvoj utakmici ove dvije reprezentacije, bolja je bila BiH rezultatom 3:0, a strijelci su bili Ibričić, Pjanić i Džeko. Danas su na programu i preostale dvije utakmice u okviru Grupe D, u kojoj se nalazi naša selekcija.

U Parizu će Francuska dočekati reprezentaciju Albanije, dok će u Bukureštu snage odmjeriti Rumunija i Bjelorusija. Ukoliko u današnjim mečevima trijumfuju i BiH i Francuska, naša će selekcija direktan plasman na EURO 2012 tražiti bilo kakvom pobjedom u posljednjem meču kvalifikacionog ciklusa protiv Francuske, koji će biti odigran u Parizu, u utorak, 11. oktobra.

U Grupi D trenutno je na čelu Francuska sa 17 osvojenih bodova iz osam utakmica, sa samo bodom prednosti nad selekcijom BiH. Treća je Rumunija koja je iz osam mečeva sakupila 12 bodova, koliko ima i četvrtoplasirana Bjelorusija, sa utakmicom više.  Albanija je peta koja je iz osam utakmica osvojila isto toliko bodova, a posljednjeplasirani Luksemburg sa samo četiri boda iz devet utakmica.  Utakmica BiH - Luksemburg na programu je večeras sa početkom u 20.15 sati.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine  Safet Sušić je na pres-konferenciji  saopćio sastav koji će  nastupiti na pretposljednjem susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv ekipe Luksemburga, u Zenici.  

Boje BiH branit će Begović, Mujdža, Spahić, Papac, Rahimić, Lulić, Pjanić, Misimović, Medunjanin, Džeko i Ibišević.

"Ovog puta odlučio sam se za jednu ofanzivnu ekipu, jer želim da što prije riješimo probleme koje bismo mogli da imamo u toku utakmice. Već na poluvremenu želim da imao rezultat koji nam odgovara. Ne smije biti opuštanja jer nijedna utakmica nije dobijena dok se ne odigra. Očekujem težak meč protiv ekipe koja će se vjerovatno braniti s devet igrača. Cijenim  ekipu Luksemburga, jer imaju zadnje rezultate koje svako treba da respektuje", kazao je Sušić.

Kapiten Emir Spahić također smatra da bh. selekcija dosad nikad nije bila postavljena s tako ofanzivnom formacijom.

"Normalno da je to potencijalna opasnost za naš gol, ali nadam se da će naš napad napraviti dovoljan pritisak, što bi nama u odbrani znatno pomoglo. Svi igrači su maksimalno koncentrisani na predstojeći susret i pozitivan rezultat. Tek poslije ćemo razmišljati o  susretu s Francuzima", kazao je Spahić.  
 
Selektor Sušić u  susretu na Bilinom polju pružio je priliku Vedadu Ibiševiću, koji je zbog teže povrede pauzirao gotovo mjesec dana.

"Drago mi je što mi je selektor pružio šansu da igram. Nadam se da ću je iskoristiti.  Želja mi je da pružim maksimum i da ekipa zabilježi pobjedu. Smartam da nisam mnogo izgubio na spremnosti jer sam se individualno pripremao", kazao je Ibišević.

Dva kola prije kraja BiH zauzima drugo mjesto u D-grupi kvalifikacija s bodom zaostatka za vodećom Francuskom. Pobjedom nad Luksemburgom izabranici Safeta Sušića bi osigurali drugo mjesto u grupi i izborili dodatne kvalifikacije - baraž.

Čitano 3554 puta